Podniky v centre Bratislavy budú otvorené po novom

Väčší problém ako samotné otváracie hodiny prevádzok v bratislavskom Starom Meste je vymožiteľnosť práva. Aj takéto názory zazneli na miestnom zastupiteľstve. Poslanci napokon schválili návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mestskej časti. Zároveň schválili aj návrh VZN o ochrane verejného poriadku. Obe nariadenia spolu úzko súvisia. Platiť začnú od 15. mája.

21.04.2017 16:57
Silvester, Nový rok 2010 Foto:
Hlavné námestie v centre Bratislavy. Ilustračná snímka.
debata (1)

Poslanci zmenu schválili až na tretí raz. Za návrh hlasovalo 14 poslancov, proti bol jeden a zdržali sa štyria. Celkom spokojný však nie je nikto. Ani obyvatelia centra mesta, ktorí sa sťažujú na hluk z prevádzok a ich opitých hostí, ani podnikatelia, ktorí si bránia svoje živobytie. Podnikatelia musia do polovice mája nahlásiť druh svojej prevádzky, môže ich byť však viac. Všetci prevádzkovatelia tiež musia mať posudok od odborníka, že ich podnik spĺňa podmienky merateľnosti hluku v čase nočného pokoja na území Starého Mesta.

Čo prináša nové nariadenie

  • reštaurácia, kaviareň a cukráreň: od pondelka do nedele od 7:00 do polnoci
  • nočný bar, diskotéka, klub: od nedele do stredy od 10:00 do 01.00 hod., štvrtok, piatok a sobota do 04.00 hod.
  • vináreň, piváreň: od nedele do stredy od 7:00 do polnoci, štvrtok, piatok a sobota do 01.00 hod.
  • predaj cez okienko: od 6:00 do 2.00 hod.
  • obchod: od pondelka do nedele nonstop
  • terasy: od pondelka do nedele od 8:00 do 22:00 hod.

Zástupca občanov Karol Hederling spokojný nie je. „Prevádzkové doby sú dlhé a skutočne sa opomína to, že hluk nerobia iba samotné prevádzky, ale najmä podgurážení ľudia, ktorí potom chodia po ulici. Na jednej strane chcem odstrániť neporiadok z ulíc a na druhej strane nechávame možnosť predávať alkohol celú noc v nonstop prevádzkach, obchodoch. Takže tí, ktorí budú mať záujem si ho vždy budú mať kde kúpiť,“ reagoval na hlasovanie poslancov aj rozhodnutie ponechať obchody, kde sa predáva aj alkohol, otvorené nonstop.

Spokojná nie je ani mestská poslankyňa a predsedníčka Komisie cestovného ruchu a medzinárodnej spolupráce hlavného mesta Soňa Svoreňová. Z pohľadu cestovného ruchu je podľa nej tento návrh veľmi nešťastný. „Vymedzujeme dobu predaja na štvrtok, piatok a sobotu, ale nezabúdajme, že turista chodí, najmä v letnom období, počas celého týždňa a takisto platí daň z ubytovania a prináša peniaze do mestskej ekonomiky každý deň v týždni a myslím si, že by mali byť vyhradené priestory, kde prevádzky nikoho nerušia, čo sú najmä podzemné prevádzky, kde by sa mohli turisti zabaviť,“ povedala Svoreňová. Podľa nej je konkurencia v cestovnom ruchu veľmi silná a centrum Bratislavy týmto nariadením stráca oproti Budapešti či Viedni.

„Pokiaľ sú moje informácie správne, tak vo Viedni platí, že prevádzkovú dobu si každý určuje sám a v prípade porušenia nočného pokoja, v prípade, že je prevádzke nameraná viackrát vyššia hladina hluku ako je prípustná, na nejakú dobu sa mu obmedzujú otváracie hodiny,“ dodala poslankyňa. Slovenská legislatíva však samosprávam takúto možnosť nedáva.

Jozef Gális zo Združenia kaviarnikov nevedel upresniť, či sa obrátia na právnika, keďže nariadenie prešlo s viacerými pozmeňovacími návrhmi a je potrebné ho podľa neho opäť analyzovať. „To, čo bolo pôvodne predkladané obsahuje určitý konsenzus, aj keď nie sme s tým úplne stotožnení, ale dá sa aspoň slušne podnikať,“ uviedol.

Za nezmysel označil rozdiel v otváracích hodinách medzi víkendom a týždňom. Podľa jeho slov ak raz prevádzka spĺňa podmienky a je dostatočne zabezpečená proti hluku, ktorý spôsobuje podnik plný ľudí počas víkendu, iste by zvládol aj oveľa menší počet návštevníkov cez týždeň.

„Je fajn, že konečne po dvoch rokoch sa rozhodli niečo prijať, ale zároveň je veľmi dôležité povedať, že tie dva roky Staré Mesto úspešne sankcionovalo všetkých prevádzkovateľov, čo nepokladáme za férové,“ dodal Gális.

Časť podnikov v bratislavskom Starom Meste má teraz otváracie hodiny do 22.00, iná skupina aj dlhšie. Tam patria podniky, ktoré získali povolenia v čase, keď sa vydávali pre každú prevádzku individuálne. Práve to sa však stalo predmetom protestu prokuratúry a potvrdil to aj Najvyšší súd, ktorý rozhodol, že pravidlá musia byť nastavené jednotne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Staré mesto #VZN #otváracie hodiny