Bratislavská ZOO sa môže pochváliť novým výbehom pre vlky

Zoologická záhrada za účasti primátora Bratislavy Iva Nesrovnala a riaditeľky ZOO Bratislava Miloslavy Šavelovej slávnostne otvorila nové chovné zariadenie pre vlky euroázijské.

22.04.2017 18:34
debata (8)
zväčšiť V bratislavskej zoo otvorili nový výbeh pre... Foto: Hlavné mesto SR Bratislava
ZOO V bratislavskej zoo otvorili nový výbeh pre vlky euroázijské.
zväčšiť V bratislavskej zoo otvorili nový výbeh pre... Foto: Hlavné mesto SR Bratislava
ZOO, vlk V bratislavskej zoo otvorili nový výbeh pre vlky euroázijské.

Ako informovala hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer, vybudovali ho z prostriedkov mesta, sponzorov aj príspevkov verejnosti. Dodala, že nový výbeh s vyhliadkovou plošinou spĺňa potrebnú úroveň 21. storočia a ide o najmodernejšie zariadenie, aké nemajú ani vo Viedni.

„Hlavné mesto prispelo zásadnou sumou vo výške 80-tisíc eur a celé zariadenie stálo 250-tisíc eur. Naša ZOO tým získava novú atraktivitu, ktorá verím, že priláka množstvo návštevníkov, rodín s deťmi. Je to ďalší dôkaz toho, že Bratislava sa mení k lepšiemu,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Myšlienka vybudovania nového výbehu pre vlky eurázijské skrsla z dôvodu zastaralého pôvodného chovného zariadenia. Prioritou ZOO podľa Onufer bolo vlkom poskytnúť výbeh, ktorý bude lepšie vyhovovať ich potrebám a vernejšie kopírovať prostredie, v ktorom sa nachádzajú vo voľnej prírode.

Z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov ZOO v roku 2012 spustila úspešnú kampaň „Aby naše vlky spokojne vyli…“. Vďaka tejto kampani sa podarilo nájsť dostatok sponzorov na vybudovanie tohto zariadenia.

„Na chovné zariadenie som veľmi hrdá. Ďakujem všetkým, čo sa oň zaslúžili. Podobným spôsobom chceme dobudovať túto lesnú časť našej ZOO. Plánujeme tu postupne umiestniť losy, jelene a ďalšie zvieratá z tohto biotopu. Sú to nenáročné zvieratá, ktoré nepotrebujú vykurovanie alebo vlhčenie priestoru,“ povedala Šavelová.

Chovné zariadenie je situované v zalesnenej časti ZOO. Keďže vlk je našim pôvodným druhom, nepotrebuje špeciálne vyhrievané koterce, zima mu nerobí problémy a v prípade príliš teplého počasia mu les ponúkne dostatok chládku. Vlk obyčajný bol kedysi najrozšírenejšou šelmou. Lovom sa však populácia natoľko znížila, že bola nastolená požiadavka záchrany vlka ako zoologického druhu.

Vlk je čiastočne chráneným druhom, čo znamená, že sa môže loviť len v zimných mesiacoch. Bratislavská zoologická záhrada momentálne vlastní 6 jedincov, z čoho 4 sú v deponácii v Španielsku a do nového výbehu budú vrátené.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vlk #ZOO Bratislava #výbeh