Bratislava spustila prvé fontány a pitné fontánky

Hlavné mesto Bratislava spustilo mestské fontány a pitné fontánky. Prvé v centre mesta a jeho okolí, ďalšie pribudnú postupne počas najbližších týždňov. V prevádzke bude tento rok 38 mestských fontán a 10 pitných fontánok.

21.04.2017 19:00
fontana Foto:
Ganymedova fontána na Hviezdoslavovom námestí pred budovou SND
debata

V piatok spustili Ganymedovu fontánu na Hviezdoslavovom námestí pred budovou SND, Maximiliánovu fontánu na Hlavnom námestí, fontány Žena s krčahom na Františkánskom námestí, Radosť zo života v záhrade Grasalkovičovho paláca, Planéta mieru na Hodžovom námestí a fontánu Milenci na Dulovom námestí. V sobotu 22. apríla fontánu Dievča so srnkou na Hviezdoslavovom námestí, Kačaciu fontánu na Šafárikovom námestí a fontánu Lev s erbom na Námestí SNP.

„V tomto roku bude spustených 38 mestských fontán a 10 pitných fontánok. Oproti minulému roku ich bude viac. Po ukončení rekonštrukcií budú do prevádzky uvedené aj mestská fontána Kozmický kameň na ulici Vladimíra Clementisa, fontána na Námestí M. Benku a pitná fontánka Putto s rybou na Bielej ulici,“ povedal Vladimír Gašperák, riaditeľ organizácie Generálny investor Bratislavy, ktorá zabezpečuje údržbu a prevádzku celkovo 55 zariadení, z toho 41 fontán, 11 pitných fontánok a tri studne.

Na území Bratislavy je vyše 140 fontán, mnohé z nich patria okrem mesta aj mestským častiam, hotelom, nákupným strediskám a iným vlastníkom. Ročná spotreba vody vo všetkých mestských fontánach je približne 15-tisíc metrov kubických. Fontány pripravujú na prevádzku od marca a sú v prevádzke spravidla od apríla do konca septembra, v závislosti od počasia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Fontána