Obstarávanie na verejné osvetlenie Bratislavy plánujú vyhlásiť koncom mája

Verejné obstarávanie na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v hlavnom meste SR Bratislave plánujú vyhlásiť koncom mája. Informoval o tom primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal s tým, že obstarávanie chcú ukončiť do konca tohto roka.

25.04.2017 11:48
mesto, svetlá, energia, tma Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Hodnotu zákazky i čas, na ktorý novú zmluvu uzavrú, magistrát zatiaľ prezradiť nechce. Všetky informácie budú podľa nich známe vtedy, keď obstarávanie vyhlásia. Magistrát v uplynulých mesiacoch uvádzal, že obstarávanie by chceli vyhlásiť v apríli, primátor však stále pripomínal, že ho vyhlásia až keď bude perfektne pripravené. Koncom minulého roka sa skončila dvadsaťročná zmluva na dodávku komplexnej služby správy verejného osvetlenia, ktorú malo mesto uzatvorenú so spoločnosťou Siemens. Až do výberu nového dodávateľa komplexných služieb verejného osvetlenia v hlavnom meste prevádzku osvetlenia naďalej zabezpečuje spoločnosť Siemens na základe Zmluvy o úrovni poskytovania služieb. Tú mesto so spoločnosťou uzavrelo na dvanásť mesiacov s možnosťou opcie na ďalších dvanásť mesiacov.

Na magistráte sa pred vyhlásením verejného obstarávania zaoberajú kritériami i klasifikáciou toho, čo od nového systému žiadajú. „Stĺpy môžu poskytovať oveľa viac informácií ako len svetlo. Môžu byť na nich kamery i informácie o voľných parkovacích miestach,“ spomenul primátor. Osvetlenie v Bratislave stojí hlavné mesto približne šesť miliónov eur ročne. „Finančné zdroje na osvetlenie sú obmedzené, mesto sa môže podieľať nejakou čiastkou, ostatné peniaze budú musieť prísť z externého prostredia,“ pripomenul Nesrovnal a dodal, že mesto preto chce na osvetlení spolupracovať so súkromným sektorom. Dĺžka zmluvného vzťahu s externým dodávateľom osvetlenia závisí od vstupnej investície a tá závisí od nárokov, ktoré na ten systém budú klásť.

Verejné osvetlenie sa skladá zo svetelného zdroja, nosného zariadenia a rozvodu. Prevádzkovateľom osvetlenia je firma, ktorá na základe zmluvy s mestom prevádzkuje osvetlenie Bratislavy. Za technicko-prevádzkový stav zariadení verejného osvetlenia umiestneného na verejných priestranstvách zodpovedajú vlastník, správca a prevádzkovateľ. Hlavné mesto SR Bratislava vlastní sústavu verejného osvetlenia so 47 664 svetelnými bodmi. Súčasný stav je taký, že postupnú výmenu potrebuje približne 13-tisíc stĺpov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #verejné osvetlenie