Fontána v Levoči opäť ožije

V centre Levoče bude čoskoro opäť chrliť vodu fontána. Už desať rokov bola táto národná kultúrna pamiatka z roku 1898 mimo prevádzky. Levoča si jej opravením pripomenie 200. výročie narodenia jej darcu, ktorým bol miestny obchodník a dobrodinec Gustáv Herman. Fontáne sa nie náhodou hovorí Fontána dobročinnosti.

27.04.2017 17:00
Fontána, Levoča Foto: ,
Fontána dobročinnosti bude po rokoch opäť chŕliť vodu.
debata

Vzácna fontána leží priamo v srdci Levoče, za budovou mestského úradu neďaleko Chrámu svätého Jakuba, v ktorom je vzácny oltár Majstra Pavla. Bývala jednou z atrakcií mesta, pristavovali a fotili sa pri nej turisti. Pred desiatimi rokmi však „vyschla“. Komunikačný manažér mesta Kamil Tomčofčík vysvetľuje, že je nefunkčná preto, že vodný systém, ktorý ju poháňal, bol už zastaraný a nekompletný. V rámci opráv a obnovy budov na Námestí Majstra Pavla sa mesto rozhodlo zrekonštruovať a sfunkčniť aj fontánu. Je jediná v Levoči, ak nepočítame malú fontánku v areáli miestnej nemocnice.

Primátor Levoče Milan Majerský hovorí, že fontánu chcú stihnúť zreštaurovať do leta, keď budú v meste veľké oslavy 500. výročia dokončenia oltára Majstra Pavla. „Celkové náklady na opravu fontány sú vyčíslené na 131-tisíc eur. Z toho v rámci cezhraničného projektu s Poľskom zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu sme získali viac ako 43-tisíc eur, naše spolufinancovanie bude vo výške 2¤300 eur. Druhú časť nákladov budú tvoriť prostriedky z ministerstva financií vo výške viac ako 85-tisíc eur. Čaká nás proces verejného obstarávania, po ňom budú prebiehať samotné práce. Reštaurátori odhadujú, že svoju prácu stihnú za šesť týždňov až dva mesiace,“ povedal Majerský.

Na fontáne je bronzová socha matky, podávajúca dieťaťu kúsok chleba. Socha sa volá Dobročinnosť, podobne ako fontána. Má symbolizovať dobročinnú prácu darcu financií Hermana, vďaka ktorému fontána stojí. Herman bol rodákom z Banskej Bystrice, neskôr sa presťahoval do Levoče. Bol obchodníkom a patril k najbohatším levočským mešťanom. Keďže nemal vlastnú rodinu, veľa peňazí venoval na dobročinné účely. Financoval miestnu evanjelickú cirkev, ale aj postavenie nemocnice v Levoči či vybudovanie vodovodu v meste. Z jeho daru postavili aj fontánu na námestí, no v tom čase už Herman nežil.

Fontánu postavili tak, aby voda z nej tiekla na všetky svetové strany a bola symbolom dobra a lásky a tiež pripomenutím, že voda je pre všetkých. Majerský podotýka, že Levoču zdobila nielen dobročinnosť, ako vyplýva z názvu fontány, ale aj svornosť, ktorá je ozdobou mesta a toto heslo nechýba na priečelí mestského úradu. „Symbolizuje to skutočnosť, že Levoču nestavali iba Slováci, ale aj Maďari, Česi, Poliaci a najmä Nemci. Aj preto, že žili vo svornosti, Levoča dlhé roky prosperovala a bola aj sídlom Spišskej župy,“ zdôraznil primátor.

Reštaurovanie fontány so sochou Dobročinnosti bude pokračovaním postupnej rekonštrukcie historických budov a priestorov v centre Levoče. Opravu už majú za sebou mestský park, socha Ľudovíta Štúra, budova mestského úradu či klietka hanby. V súčasnosti opravujú aj evanjelický kostol a do dvoch rokov majú byť ukončené práce na Chráme svätého Jakuba. V ďalšom období chcú Levočania v oprave a rekonštrukcii historických budov v meste pokračovať. Podstúpi ich aj tzv. Levočská brána, ktorá je súčasťou starého opevnenia a víta návštevníkov mesta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Levoča #Fontána