Veľtrh Trenčín, mesto módy hlási veľkolepý návrat

Keď sa v minulosti povedalo Trenčín, každý hneď doplnil - mesto módy. Tento prívlastok dostalo mesto vďaka najznámejšiemu veľtrhu, ktorý už od roku 1963 každoročne navštevovali tisícky ľudí.

04.05.2017 15:22
Trenčín mesto módy, výstava
debata (1)

Posledných desať rokov sa v Trenčíne nekonal, teraz však hlási veľtrh Trenčín, mesto módy veľkolepý návrat. Znovuzrodený veľtrh tak 45.-krát odštartuje 22. septembra na trenčianskom výstavisku. Konať sa bude pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku.

Trenčín kedysi poznali všetci vďaka móde. Teraz sa opäť vracia do mesta. „Projekt Trenčín, mesto módy odštartoval v roku 1963 vtedy ešte pod názvom Výstava výrobkov trenčianskeho textilného a odevného priemyslu. Prezentovali sa na ňom len dve spoločnosti a síce Odevné závody Trenčín a Merina Trenčín. Postupom času si výstava nachádzala väčšie a väčšie percento sympatizantov. Rovnako vzrastala i túžba prezentovať svoje práce. Po niekoľkých rokoch sa tak Trenčín, mesto módy stal veľtrhom so stovkami vystavovateľov a smelo ho možno označiť za fenomén. V roku 2008 však tento fenomén zanikol. Po desaťročnej odmlke sa výstava vracia a svojím programom poskytne priestor pre všetkých milovníkov umenia rôznych vekových kategórií,“ povedala Janka Danková z oddelenia komunikácie Trenčianskeho samosprávneho kraja. Za vzkriesením svetoznámej výstavy stojí Trenčianka Jana Jankovičová a pomocnú ruku podala aj hlavná koordinátorka Daniela Lelkes.

Na výstave sa budú prezentovať slovenskí výrobcovia odevov, hand-made výrobcovia, ale nebudú chýbať ani módne prehliadky či vystúpenie Slovenského ľudového umeleckého kolektívu, Majka Spirita, Cigánskych diablov a výstava historických ľudových krojov z rôznych kútov Slovenska. Lákadlom bude aj výstava retro módy zo štyridsiatych až osemdesiatych rokov minulého storočia a prezentácia starých umeleckých remesiel. Vystavovať svoje diela budú aj študenti.

„Každá stredná škola zameraná na módne návrhárstvo, nominovala dvoch najtalentovanejších študentov – módnych návrhárov, ktorí si pripravia v rámci výstavy svoju vlastnú autorskú módnu kolekciu. Zadanie nebude špecificky dané, každý módny návrhár sa rozhodne, aký štýl kolekcie vytvorí a ako nazve svoju módnu prehliadku,“ povedala riaditeľka Krajského centra voľného času v Trenčíne Renáta Bieliková.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #mesto módy