Obstarávanie verejného osvetlenia v Bratislave zahalila tma, tvrdia starostovia

Starostovia sedemnástich mestských častí Bratislavy tvrdia, že magistrát pod vedením primátora Iva Nesrovnala nezvláda výber nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v hlavnom meste. Vedenie mesta vyzývajú na okamžité riešenie akútnych problémov, zastavenie doterajšieho výberu dodávateľa, zriadenie odbornej komisie aj zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva, ktoré by sa venovalo výlučne verejnému osvetleniu. Magistrát obvinenia odmieta a trvá na tom, že postupuje transparentne a podľa zákona.

10.05.2017 14:00
poulicne osvetlenie, svietenie, svetlo,... Foto: ,
Bratislavským starostom sa nepáči zlý stav verejného osvetlenia v meste ani obstarávanie jeho nového dodávateľa.
debata (2)

Zabezpečenie verejného osvetlenia je jednou zo základných úloh magistrátu, ktorá je definovaná v Štatúte hlavného mesta a platená z daní Bratislavčanov. Je preto povinnosťou magistrátu zabezpečiť jeho prevádzku a údržbu. Aktuálne je však osvetlenie v jednotlivých mestských častiach v katastrofálnom stave. Zhodujú sa starostovia.

„V mnohých mestských častiach je tma a pod rúškom tmy je aj proces obstarávania na dodávateľa verejného osvetlenia,“ uviedol predseda Združenia mestských častí hlavného mesta a starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa. Podľa jeho slov je tretina lámp je v havarijnom stave a mnohé staršie hrdzavé lampy pília bez toho, aby ich nahradili novými. Mesto je podľa starostov nečinné aj pri preberaní osvetlenia do svojej správy. „Výsledkom sú neosvetlené úseky ulíc, ohrozená bezpečnosť obyvateľov, mestské štvrte, v ktorých si obyvatelia financujú osvetlenie sami,“ uviedol Krúpa.

Nás sa nikto nepýtal, tvrdia starostovia

Pod rúškom tmy je podľa starostov aj celý proces verejného obstarávania na nového dodávateľa. 20-ročná zmluva s tým súčasným, spoločnosťou Siemens, sa skončila vlani. Mesto však nepripravilo nové verejné obstarávanie, aj keď podľa starostov na to malo dva roky. Dodávateľom je tak naďalej Siemens. Magistrát si v snahe získať údaje potrebné na vypísanie súťaže, objednal audit. Ten mal byť podkladom pre nové verejné obstarávanie.

Starostom sa však nepáči, že o jeho tvorbe neboli informovaní a vznikal bez dialógu o potrebách a rozvojových projektoch mestských častí. Nemôže byť preto podľa ich názoru považovaný za dobrý podklad pre obstarávanie, keďže vznikal na základe neaktuálnych informácií. Starostov vraj nikto neoslovil, aby dodali vstupné údaje. Nepozdáva sa im ani jeho cena, takmer 250-tisíc eur.

„Je jednoducho nemysliteľné, aby primátor takýto strategický projekt rozbiehal bez analýz spojených s predikciou rozvoja mestských častí a finančným krytím v spojení s aktuálnymi a budúcimi záväzkami mesta,“ uviedol starosta Petržalky Vladimír Bajan.

Neverejný proces verejného obstarávania

Starostom sa navyše nepáči, že do neho nemôžu verejne nahliadnuť. „Bratislavu čakajú dve dôležité verejné obstarávania – osvetlenia a na zabezpečenie rezidenčnej parkovacej politiky na území hlavného mesta. Obidve sa pripravujú spôsobom, ktorý v nás vyvoláva podozrenia z netransparen­tnosti, pretože rámcové údaje, ktoré by sme potrebovali vedieť, sú pre nás neznáme. Keď sa dožadujeme informácií, sme nútení podpisovať hanebné dohody, o tzv. mlčanlivosti,“ dodala starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Jej kolega, starosta Vajnôr Ján Mrva považuje za nehorázne sankcie za porušenie mlčanlivosti vo výške 30-tisíc eur a 5-tisíc za každý deň omeškania. „Paragraf o verejnom obstarávaní skutočne existuje. Ale utajovanie sa používa, keď ide o farmaceutický alebo zbrojný priemysel, keď sa nakupujú stíhačky, ale nie bežná vec ako verejné lampy. Sú to elementárne veci, čo je na tom tajné?,“ myslí si Mrva.

Hodnota tendra by sa mala pohybovať vo výške 7 až 10 miliónov eur ročne. Vo vestníku verejného obstarávania je ohlásená zákazka za 140 miliónov, ale žiadne podrobnosti.

Magistrát hovorí o spolitizovaní témy

Magistrát obvinenia odmieta a trvá na tom, že postupuje transparentne a podľa zákona. „Sprístupnením detailov pripravovaných zákaziek pred okamihom ich oficiálneho zverejnenia vo vestníku verejného obstarávania by verejný obstarávateľ porušil povinnosť verejného obstarávateľa dodržiavať princíp nedis­kriminácie a transparentnosti. Porušenie základných povinností verejného obstarávateľa by mohlo viesť k zmareniu samotného procesu verejného obstarávania,“ uviedla hovorkyňa magistrátu Zuzana Onufer.

Podľa vedenia mesta nikto nemôže tvrdiť, že magistrát niečo utajuje. „Hlavné mesto informovalo médiá o priebehu a príprave verejného obstarávania v medziach zákona. Poslanci mestského zastupiteľstva dostali možnosť byť informovaní o detailoch verejného obstarávania verejného osvetlenia pri podpísaní dohody o mlčanlivosti, zatiaľ túto možnosť nevyužili. Hlavné mesto je pripravené kedykoľvek informačné stretnutie pre poslancov mestského zastupiteľstva zopakovať. Poslanci mali zároveň možnosť nahliadnuť aj do auditu. Ten bude zverejnený po vyhlásení verejného obstarávania. Šiesti mestskí poslanci budú navyše členmi komisie na vyhodnotenie ponúk súťaže,“ dodala hovorkyňa.

Podľa jej slov z radov starostov nikto hlavné mesto neoslovil s tým, že by sa chceli dozvedieť o detailoch tohto verejného obstarávania. Hovorí preto o politickej motivácii ich časti. „Táto iniciatíva ani zďaleka nezahŕňa všetkých starostov. Primátorovi viacerí starostovia telefonovali a dištancovali sa od tejto aktivity,“ dodala.

Obstarávanie vyhlásia v máji

Verejné obstarávanie plánuje magistrát podľa primátora vyhlásiť koncom mája. Obstarávanie chcú ukončiť do konca tohto roka. Hodnotu zákazky i čas, na ktorý novú zmluvu uzavrú, magistrát prezradiť nechce.

Verejné osvetlenie sa skladá zo svetelného zdroja, nosného zariadenia a rozvodu. Prevádzkovateľom osvetlenia je firma, ktorá na základe zmluvy s mestom prevádzkuje osvetlenie Bratislavy. Za technicko-prevádzkový stav zariadení verejného osvetlenia umiestneného na verejných priestranstvách zodpovedajú vlastník, správca a prevádzkovateľ.

Hlavné mesto vlastní sústavu verejného osvetlenia so 47 664 svetelnými bodmi. Súčasný stav je taký, že postupnú výmenu potrebuje približne 13-tisíc stĺpov.

Osvetlenie v Bratislave stojí hlavné mesto približne šesť miliónov eur ročne.

(Sita)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #verejné osvetlenie