Spustili petíciu, aby plot spred ambasády USA v Bratislave zmizol

Bratislavský mestský a staromestský miestny poslanec Martin Borguľa spustil výzvu s názvom Hovoríme nie plotu na Hviezdoslavovom námestí. Docieliť ňou chce, aby bezpečnostný plot spred ambasády konečne zmizol.

11.05.2017 09:00
BRATISLAVA: Americká ambasáda Foto: ,
Pohľad na bezpečnostný plot Ambasády USA na Hviezdoslavovom námestí.
debata (4)

Poslanec proti nemu bojuje už dlhodobo, výzvu s vyzbieranými podpismi chce odovzdať americkému veľvyslancovi na Slovensku. Obyvatelia a všetci tí, ktorým sa plot nepáči, môžu výzvu podpísať v uliciach mesta alebo online na portáli www.peticie.com/…ovom_namesti.

Nájom poslanci neschválili

Plotom pred americkou ambasádou sa v apríli zaoberalo bratislavské mestské zastupiteľstvo, poslanci opäť neschválil prenájom pozemkov na Hviezdoslavovom námestí, na ktorých stojí bezpečnostný plot pred americkým veľvyslanectvom. Aj napriek tomuto rozhodnutiu zastupiteľstva však plot z námestia tak rýchlo nezmizne, pretože podľa Viedenského dohovoru je bezpečnostná zóna súčasťou ambasády aj na priľahlých pozemkoch bez ohľadu na vlastníctvo.

„Chápem každého, komu sa ten plot nepáči, nepáči sa ani mne. Problém je, že my sme mali rozhodnúť o nájme pozemku, nie o plote. Za prenájom pozemku pod plotom sme mohli získať nie malé peniaze,“ spomenula po hlasovaní námestníčka primátora Bratislavy Iveta Plšeková. Naposledy zastupiteľstvo neschválilo nájom americkej ambasáde vo februári.

Stavebný úrad čaká na dokumenty

Borguľa spomenul aj to, že staromestský stavebný úrad predĺžil Veľvyslanectvu USA na Slovensku lehotu na predloženie dokumentov o deväťdesiat dní. Okrem iného majú preukázať aj doklad, ktorý ukáže ich vzťah k pozemkom na Hviezdoslavovom námestí. „Ak americká strana v danej lehote dokumenty nepredloží, mali by plot odstrániť,“ uvádza Borguľa.

Ambasáda koncom apríla vo svojom stanovisku uviedla, že s bratislavským magistrátom sú stále v kontakte a na riešení problému chcú spolupracovať. Pre nové sídlo americkej ambasády už majú nové miesto. Americké ministerstvo zahraničných vecí si vybralo pozemok, nová ambasáda by mohla byť v blízkosti nového Slovenského národného divadla v Bratislave.

Plot mal zmiznúť

O tom, že plot má z námestia zmiznúť, rozhodli bratislavskí poslanci vlani. Zastupiteľstvo na júnovom zasadnutí rozhodlo, že ambasáda bude za pozemok pod plotom platiť ďalšie tri roky nájomné jedno euro za meter štvorcový za deň, čo pri výmere 1 318 metrov štvorcových predstavuje približne 481-tisíc eur ročne. Dodatok k zmluve o nájme mal vstúpiť do platnosti pod podmienkou, že ho ambasáda podpíše do šesťdesiatich dní od schválenia uznesenia. Ambasáda síce doručila Hlavnému mestu SR Bratislava podpísaný dodatok v uvedenej lehote, bolo to však po uplynutí doby nájmu, po 15. auguste minulého roka. Poslanci hovorili o možnosti uzatvoriť nájomnú zmluvu na dobu určitú na tri roky do 15. augusta 2019, zmluvu však nakoniec zastupiteľstvo neschválilo.

Ambasáda hľadá nové sídlo

Ambasáda USA mala mestské pozemky na Hviezdoslavovom námestí a Paulínyho ulici s rozlohou približne 1 300 metrov štvorcových prenajaté od roku 2005. Bezpečnostné opatrenia okolo budovy na Hviezdoslavovom námestí spravilo veľvyslanectvo v súvislosti s teroristickým útokmi v New Yorku z 11. septembra 2001. Vtedajší nájom bol stanovený na jednu korunu (v prepočte 0,03 eura) na rok za celý predmet nájmu. O odchode americkej ambasády z Hviezdoslavovho námestia sa hovorí už dva roky. Vtedy veľvyslanectvo žiadalo o predĺženie nájmu na mestské pozemky, desaťročná zmluva z roku 2005 totiž mala vo februári 2015 vypršať. Vtedajším bratislavským mestským poslancom sa však ďalšie predlžovanie nájmu pre bezpečnostné opatrenia ambasády nepozdávalo a navrhovali, aby americké veľvyslanectvo plot odstránilo alebo si našlo vhodnejšie miesto pre svoje sídlo. Ambasáda na základe viacerých rokovaní so samosprávou vyhodnotila svoje možnosti a rozhodla sa, že si buď nájdu, alebo postavia novú budovu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #plot #Staré mesto #ambasáda USA