Osýpky u nás nepribúdajú, u bábätka ich nepotvrdili

Kontrolné vyšetrenie dopadlo v prípade 13-mesačného bábätka z okresu Levice rovnako ako testy prvej vzorky. Osýpky neprekonalo.

11.05.2017 14:38
debata

Potvrdili to laboratórne výsledky druhej vzorky séra, ktorú dnes vyšetrovalo Národné referenčné centrum pre morbilli, rubeolu a parotitídu. Dieťaťu s podozrením na vysoko nákazlivé ochorenie urobili nový odber včera.

„Vyšetrenie potvrdilo neprítomnosť IgM a IgG protilátok v sére dieťaťa. To znamená, že osýpky neprekonalo,“ informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Zuzana Drobová. Ďalšie prípady podozrenia na osýpky neboli dosiaľ hlásené.

U bábätka sa objavila vyrážka 20. apríla, šesť dní po tom, čo sa s rodičmi vrátilo z dvojtýždňovej návštevy Talianska. Na druhý deň s ním išli k pediatričke a infektológovi, obaja vyjadrili podozrenie na osýpky. Dieťa proti nim nebolo očkované pre svoj nízky vek. Ešte v ten deň previezli malého pacienta do Fakultnej nemocnice v Nitre.

Osýpky u 25-ročného talianskeho študenta sú dosiaľ jediným potvrdeným prípadom tohto vírusového ochorenia u nás. Nakazil sa pravdepodobne v srbskom Novom Sade, kde koncom marca strávil niekoľko dní. Očkovaný proti tomuto ochoreniu nebol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #Levice #osýpky