Fontány v Považskej Bystrici sú pripravené na leto

Mesto Považská Bystrica má iba o čosi viac ako 64-tisíc obyvateľov. Pýši sa však tromi fontánami. Tento rok ich už stihlo všetky vyčistiť a pripraviť na sezónu. Všetky sú už v prevádzke. Kým pri prvých dvoch fontánach mesto presne vie, koľko ho každoročne stojí ich údržba, pri tretej to zatiaľ jasné nie je.

12.05.2017 17:00
fontána, považská bystrica Foto: ,
Fontána pred Okresným úradom v Považskej Bystrici.
debata (2)

Mesto ju kompletne opravilo vlani a tento rok niekdajšiu schátranú fontánu po prvýkrát spustilo. Náklady na jej chod preto vyčíslia až po sezóne. Chod prvých dvoch fontán mesto stojí ročne 4¤500 eur.

„V uplynulých dňoch sa v Považskej Bystrici pracovalo na údržbe fontán. Tá spočívala v kompletnom hĺbkovom vyčistení, pretože vplyvom vody a vlhkosti sa tu každoročne tvoria nánosy vodného kameňa. Ďalšie povrchové úpravy spočívajú najmä v novom nátere,“ vysvetlila hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková. Jedna fontána stojí pred mestským úradom, druhá pred okresným a tretia v centrálnej mestskej zóne, v blízkosti kina Mier. Starosti robí mestu najmä fontána pred okresným úradom, a to z kuriózneho dôvodu. „Tu sa každoročne opravuje obklad z vonkajšej strany fontány, pretože ho ničia parkujúce autá,“ vysvetlila hovorkyňa. „Najobľúbenejšia bola dlhé roky fontána pred mestským úradom, okolo ktorej sa zdržuje mnoho ľudí, najmä mamičky s deťmi.“

„Fontány neodmysliteľne patria k životu nášho mesta najmä v letnom období. Sme radi, že sa nám v minulom roku podarilo zrevitalizovať mestskú fontánu pred kinom Mier, ktorá si našla medzi ľuďmi veľkú obľubu,“ povedal primátor mesta Považská Bystrica Karol Janas. „Veríme, že časom sa nám podarí investovať aj do fontány pred mestským úradom. Teší nás tiež, že fontány sú atraktívne pre ľudí aj v zime vďaka peknej vianočnej výzdobe. V súčasnosti tiež rokujeme s Trenčianskym samosprávnym krajom o možnosti získania fontány pred nemocnicou, ktorú by sme tiež radi zrevitalizovali,“ dodal primátor.

Približne rovnako veľké krajské mesto Trenčín má funkčné dve fontány. Jedna je známy Vodník, ktorý stojí na Štúrovom námestí, a druhá je na konci mestského parku pri základnej umeleckej škole. Zatiaľ však mesto fontány nespustilo. „Spustíme ich onedlho, od júna budú striekať vodu každý deň až do augusta, ale len ak bude pekné počasie. V prípade nepriaznivého počasia nie,“ vysvetlila hovorkyňa primátora Trenčína Erika Ságová.

V Prievidzi, ktorá má 48-tisíc obyvateľov, sú tiež dve fontány. Funkčná je však len jedna. „Nová fontána na Námestí slobody, ktorá nesie názov Fontána pod lipami, je v prevádzke od 1. mája,“ povedal hovorca primátorky Michal Ďureje. Druhú fontánu na sídlisku Kopanice nikdy nespustili. Podľa Ďurejeho postavená je už približne 15 rokov, ale nikdy nechrlila vodu, pretože má popraskaný skelet, a teda najprv musí prejsť opravou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Považská Bystrica #Fontána