V múzeu kráľa pop-artu je už sprievodcom aj mobil

Prejsť sa múzeom s lektorom a počúvať jeho výklad, alebo len s mobilom, či smartfónom v ruke s informáciami, ktoré sa v ňom zobrazia. Túto možnosť ponúka od 20. apríla tohto roku Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, ktoré zaviedlo do svojej ponuky využívanie moderných technológií QR kódov a NFC čipov.

15.05.2017 16:00
múzeum, pop-aer, andy warho, medzilaborce Foto: ,
Informácie o vystavených dielach sú už dostupné aj vďaka moderným technológiám.
debata

Množstvo informácií a zaujímavosti o vystavených dielach sa tak návštevníci môžu dozvedieť priamo zo svojho mobilu. Mnohí, najmä mladší už túto službu využívajú.

Múzeum na východe Slovenska, ktoré sa ako prvé na svete začalo venovať osobnosti kráľa pop-artu Andyho Warhola navštevujú asi z 50 percent cudzinci. Keďže tí prichádzajú do Medzilaboriec z rôznych kútov sveta a hovoria rôznymi jazykmi, nie každému vedeli múzejníci zabezpečiť výklad. Lektorov hovoriacich viacerými jazykmi si finančne dovoliť nemohli. Vypomohli si preto modernými technológiami, ktoré spájajú miesta a objekty s webom – viacjazyčne, s podporou všetkých typov multimédií, vďaka čomu dostávajú používatelia vždy nové informácie v aktuálnom čase a správnom jazyku.

„S technológiami tohto typu som sa stretla pri návšteve Múzea národnej kultúry v Šanghaji v Číne a tiež v múzeách v Rakúsku, kde je využívanie QR kódov veľmi rozšírené. Táto technológia už nie je neznáma ani u nás, využíva sa napríklad v obchodoch,“ hovorí riaditeľka múzea v Medzilaborciach Ľudmila Štecová. Ako QR kódy fungujú v praxi? Turista, či návštevník si túto oplikáciu v prvom rade musí do mobilu stiahnuť z internetového obchodu Obchod play. Keď ju už má v telefóne, začne mu slúžiť ako sprievodca. Pri vystavených dielach sú vyznačené jednotlivé QR kódy. Keď si ich v mobile vďaka aplikácii QR kódy aktivuje, zobrazia sa v ňom mnohé informácie o diele, ktoré si prezerá.

„Pri zavedení tejto technológie a konkrétne tohto modelu spolupracujeme s rakúskou firmou Xamoom, ktorá túto službu profesionálne zabezpečuje aj v múzeách v Rakúsku,“ podotýka Štecová. Výhodou tejto aplikácie je aj to, že návštevníkom medzilaboreckého múzea zobrazí obsah ukrytý za QR kódom priamo v jazyku, aký má nastavený v telefóne.

Múzeum Andyho Warhola spustilo popri službe QR kódov a NFC čipy. Riaditeľka múzea vysvetľuje, že je to novšia a modernejšia technológia ako QR kódy a obe sa navzájom nevylučujú. „Rozdiel je v tom, že NFC čipy netreba ako aplikáciu do telefónu sťahovať a zapĺňať tak kapacitu telefónu. Modernejšie smartfóny už majú NFC čipy vbudované v mobiloch a stačí ich aktivovať v nastavení. Informácie o vystavených dielach sú rovnaké v oboch spomínaných mobilných službách,“ zdôraznila Štecová.

Moderné technológie využíva múzeum v Medzilaborciach nielen pri informáciách o vystavených dielach. QR kódy a NFC čipy sú aj na vstupných dverách múzea a na vstupenkách. Ich aktivovaním sa ľudia priamo v telefóne dozvedia základné informácie o múzeu ako sú aktuálna výška vstupného, otváracia doba a tiež o pripravovaných novinkách. Riaditeľka múzea verí, že tieto moderné technológie budú postupne zavádzané aj do ďalších múzeí a galérií Slovenska.

V niektorých kultúrnych zariadeniach už podobné technológie využívajú. QR kódy boli vlani zavedené napríklad v Múzeu dopravy v Rajeckých Tepliciach a mobilný sprievodca je aj asistentom návštevníkov aj na Spišskom hrade. Podľa riaditeľky Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči Dáši Pavúkovej Uharčekovej mobilná aplikácia je v piatich jazykoch – slovenčine, maďarčine, poľštine, angličtine a nemčine a turistom ponúka informačný a obrazový servis na jednotlivých stanovištiach hra­du.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #múzeum #Andy Warhol #Medzilaborce #pop-art