Otvárajú letnú čitáreň pri Michalskej bráne

Letnú čitáreň U červeného raka pri Michalskej bráne v Bratislave otvoria pre čitateľov v pondelok 15. mája.

15.05.2017 14:43
BRATISLAVA: Letná čitáreň U červeného raka Foto: ,
Bratislavská letná čitáreň U červeného raka.
debata

Informovala o tom Zuzana Liptáková z Mestskej knižnice v Bratislave s tým, že knižnica chce pripraviť čitáreň pre ľudí tak, aby v prostredí medzi zeleňou našli počas leta oddych aj kultúru. K dispozícii budú mať dennú tlač, časopisy i wi-fi. Otváracie hodiny letnej čitárne sú v pondelok až v piatok od 10:00 do 20:00 a v sobotu od 10:00 do 18:00. Vstup je voľný. V nedele čitáreň neotvoria.

Kultúrny program v čitárni bude najmä v pracovné dni, väčšinou o 18:00. Knižnica pripravila približne šesťdesiat akcií. Tohtoročnú letnú sezónu chcú orientovať na propagáciu a podporu literatúry a čítania formou autorských debát, prezentácií knižných noviniek, recitálov, zhudobnených básní i literárnych kvízov. Pripravujú tiež koncerty rôznych žánrov, záujemcovia si budú môcť vybrať jazz, swing, flamenco, blues, world music i tango. Prvé podujatie, ktoré otvorí letnú sezónu, bude vo štvrtok 18. mája. Akciu s názvom Červeného raka otvára poézia naplánovali na 17:00. Zo svojej tvorby zarecitujú verše básnici Erik Ondrejička a Ján Litvák. Hudobným hosťom bude Miloš Železňák. Informácie o ďalšom programe počas leta nájdu záujemcovia na adrese www.mestskakniznica.sk. Podľa Zuzany Liptákovej vlani navštívilo letnú čitáreň U červeného raka vyše 9-tisíc čitateľov a na 95 podujatí prišlo vyše 11-tisíc divákov.

Letná čitáreň U červeného raka pod Michalským mostom, ktorá sa pôvodne nazývala záhradou U červeného raka, je oddychovým miestom pre Bratislavčanov i návštevníkov mesta. Jej názov pochádzal od priľahlej lekárne, ktorá sa prvý raz spomína v roku 1773 ako jedna z piatich civilných lekární v Bratislave. Čitáreň je umiestnená v bývalej obrannej priekope mesta, ktorú vytvorili okolo polovice 14. storočia ako dôležitý prvok pasívneho obranného systému mesta. Priekopa mala sťažovať prístup útočníkov k múrom opevnenia svojou hĺbkou, neschodnými stenami aj šírkou. V minulosti slúžila aj ako vodná priekopa. Čitáreň obklopujú pozostatky bývalého stredovekého opevnenia. Vstupuje sa do nej cez barokový dom, dnes Michalská 26, postavený do barbakanu Michalskej brány pred polovicou 18. storočia. Cez kamenný portál sa návštevník dostane ku schodom, ktoré vedú dole na úroveň bývalej priekopy. Čitáreň po poslednej rekonštrukcii sprístupnili pre verejnosť 23. mája 2007. Jej prírodné prostredie dopĺňajú barokové plastiky a pitná fontánka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #letná čitáreň U červeného raka