Dunajklubu Kamzík Petržalka prenajme pozemky na brehu Dunaja

Bratislavský vodácky Dunajklub Kamzík bude mať dlhodobo v prenájme pozemky, ktoré tvoria areál lodenice na pravom brehu Dunaja v bratislavskej Petržalke. Doba nájmu bude 28 rokov, čo je do roku 2045, výška nájomného bude 200 eur ročne. Pozemky sú v priestore medzi hrádzou a Dunajom v areáli klubu na Klokočovej ulici. O prenájme pozemkov rozhodli petržalskí poslanci na pokračujúcom zasadnutí miestneho zastupiteľstva.

16.05.2017 10:46
debata

Ako uvádza petržalská samospráva, klub je nezisková organizácia a nemá žiadne komerčné aktivity. Príjmy klubu sú z členských príspevkov a preto navrhli nájom za symbolickú cenu. V diskusii pred hlasovaním neboli voči prenájmu veľké výhrady, krátko sa vyjadrili poslankyne Elena Pätoprstá a Anna Dytterová, ktoré povedali, že ich poslanecké kluby návrh uznesenia podporia. Dytterová tiež pripomenula, že 28 rokov je dlhý čas a bolo by dobré, keby tieto pozemky slúžili len na rozvoj vodáckeho športu.

Zmluvu o nájme pozemkov podpíšu do šesťdesiat dní od schválenia uznesenia v miestnom zastupiteľstve. V prípade, že nájomnú zmluvu v tejto lehote nepodpíšu, uznesenie stratí platnosť.

Vodácky klub požiadal o prenájom pozemkov vlani, petržalské zastupiteľstvo však návrh neschválilo. Klub tak opäť žiadal o dlhodobý prenájom. Vodáci chcú pozemky prenajať, pretože keď podávajú žiadosť o poskytnutie peňazí na rozvoj športových aktivít, musia preukázať vzťah k pozemkom.

Dunajklub Kamzík

Dunajklub Kamzík je občianske združenie, vodácky klub Lodenica klubu leží v Bratislave na pravom brehu Dunaja. Činnosť vodácky klub zameriava na športové, rekreačné a spoločenské aktivity na vode aj mimo vody pre dospelých, mládež a deti. Svoje 80. výročie oslávil vodácky klub Dunajklub v máji 2013. Pôvodná lodenica sa nachádzala v priestore petržalského Lida, pre okupáciu Petržalky Nemcami činnosť klubu v roku 1938 pozastavili. Po skončení 2. svetovej vojny Dunajklub opäť ožil, tentoraz v priestoroch dnes už neexistujúcej lodenice na Viedenskej ceste, nad prístaviskom propelera. V roku 1948 v rámci zjednocovania telovýchovy prešiel klub pod správu Sokol NV Bratislava, o tri roky neskôr sa z neho stal vodácky oddiel TJ Spartak Kablo. Osudným sa stal pre lodenicu rok 1966, keď rozhodli o výstavbe nového mosta cez Dunaj v miestach, kde stála jej budova.

V tomto období sa dočasným miestom pre členov stala lodenica Aušpic na Viedenskej ceste. Súčasnú lodenicu dokončili v roku 1970. Od roku 1984 patril klub pod TJ Kamzík Bratislava, ako oddiel vodnej turistiky a oddiel rýchlostnej kanoistiky. Od roku 1995 funguje vodácky klub ako samostatné občianske združenie Dunajklub Kamzík. Informácie sú z internetovej stránky www.dunajklub.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Petržalka #vodáci #Dunajklub Kamzík