Poklepali základný kameň projektu Sky Park od Penty

Základný kameň projektu Sky Park od britskej architektky Zahy Hadid slávnostne poklepali a uložili do zeme. Oficiálne sa tak začína výstavba novej obytnej a administratívnej štvrte. Stavebné a prípravné práce na rohu Čulenovej a Továrenskej ulice sa začali už v januári tohto roka. Prvá etapa projektu má byť dokončená koncom roka 2019. Skladá sa z troch rezidenčných veží.

19.05.2017 13:10
debata (2)
Zľava: Partner Penta Investment Jozef Oravkin,... Foto: SITA, Peter Maïar
BRATISLAVA: Poklepanie základného kameňa SKY PARK Zľava: Partner Penta Investment Jozef Oravkin, primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, partner Zaha Hadid Architects Patrik Schumacher a starosta Starého mesta Radoslav Števčík poklepávajú základný kameň projektu Sky Park v Bratislave.

Základný kameň slávnostne poklepal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, zástupca investora Penta Investments Jozef Oravkin, partner Zaha Hadid Architects Patrik Schumacher a starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

Patrik Schumacher po smrti architektky Zahy Hadid prevzal vedenie jedného z najznámejších a najväčších architektonických ateliérov na svete. Ten ešte v roku 2010 vyhral medzinárodnú súťaž a pripravil komplexný architektonický návrh projektu v centre Bratislavy. „Vďaka organickej architektúre projektu Sky Park, ktorá spája veľkorysé priestory pre život a verejné priestory, vznikne v Bratislave úplne nová a dynamická komunita v blízkosti centra mesta. Projekt zároveň otvorí bývalú industriálnu zónu celej verejnosti vytvorením nového mestského parku, ktorý bude spájať historický odkaz Bratislavy so súčasnou kultúrou a novými prírodnými prvkami,“ povedal Schumacher.

Investičná skupina Penta začala v Bratislave... Foto: Penta Real Estate
sky park, zaha hadid Investičná skupina Penta začala v Bratislave výstavbu novej obytnej a administratívnej štvrte.
Súčasťou projektu je aj mestský park. Foto: Penta Real Estate
sky aprk, zaha hadid Súčasťou projektu je aj mestský park.
V strede Jurkovičova tepláreň, ktorá je... Foto: Penta Real Estate
sky park, zaha hadid V strede Jurkovičova tepláreň, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou.

Súčasťou projektu bude aj nový mestský park s rozlohou vyše 20-tisíc metrov štvorcových. V prvej etape projektu sa ráta aj s rekonštrukciou fasády historickej budovy Jurkovičovej teplárne, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. V budúcnosti by jej časť mohla slúžiť napríklad ako galéria.

„Sky Park patrí v súčasnosti k najdôležitejším projektom Penty, a to nielen pre veľkosť investície, ale aj pre celkový význam, ktorý predstavuje pre naše hlavné mesto. Svojím konceptom a riešením verejných priestorov prinesie do Bratislavy skutočne svetovú architektúru,“ dodal Jozef Oravkin, partner v spoločnosti Penta Investments.

V rámci prvej etapy vznikne viac ako 700 bytov a 1 100 parkovacích miest. Dvojizbové byty sa predávajú od 137-tisíc eur, trojizbové od 212-tisíc. V druhej etape projektu počíta investor s dvoma administratívnymi budovami, jedna z nich už má stavebné povolenie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Sky Park