Na Tyršovom nábreží pokračuje Obliehanie Bratislavy Napoleonom

Ukážky dobového vojenského táborenia francúzskej a rakúskej armády, ich vojenského výcviku i pochodu na bojové pole aj tento rok prináša víkendové podujatie v Bratislave s názvom Ubránili sme sa - Obliehanie Bratislavy Napoleonom.

20.05.2017 08:46
debata

Akcia Na Tyršovom nábreží a v Sade Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke trvá od piatka 19. mája do nedele 21. mája a organizujú ju pri príležitosti 208. výročia obliehania Bratislavy francúzskym cisárom Napoleonom I. Obdobie 19. storočia priblížia historické boje, táborenie armád, dobové ukážky ich života a chýbať nebude ani rekonštrukcia bitky o Bratislavu z roku 1809. O podujatí informuje Bratislavský samosprávny kraj BSK na svojej oficiálnej webovej stránke.

Dnes o 09:00 odštartuje pochod vojsk francúzskej a rakúskej armády zo Sadu Janka Kráľa cez Most SNP do centra Bratislavy na Hlavné a Primaciálne námestie, kde pripravujú aj ukážky vojenských šarvátok a cvičení oboch armád. Novinkou je tento rok zasadenie „Napoleonovho du­ba“.

V Sade Janka Kráľa tak ožije miesto, kde sedával Napoleon, kde premýšľal a vydával rozkazy. Povestný dub dnes o 16:30 na nábreží zasadia zástupca veľvyslanca Francúzskej republiky v SR, predseda BSK Pavol Frešo, primátor hlavného mesta Bratislavy Ivo Nesrovnal, starosta mestskej časti Bratislava-Petržalka Vladimír Bajan a vojaci.

Počas sobotňajšieho popoludnia čakajú na návštevníkov aj ukážky vojenského výcviku, života oboch armád i prehliadky vojenského tábora. Tradičným vyvrcholením programu bude rekonštrukcia historickej bitky o Bratislavu z roku 1809, ktorá bude na improvizovanom bojisku v Sade Janka Kráľa medzi 17:00 a 18:30. Večer bude program pokračovať formovaním delostreleckých jednotiek francúzskej armády a pochodom vojska zo Sadu Janka Kráľa na Tyršovo nábrežie k Mostu SNP, kde bude medzi 21:30 a 22:00 delostrelecké bombardovanie Bratislavy.

Súčasťou podujatia „Ubránili sme sa – Obliehanie Bratislavy Napoleonom“ budú v Sade Janka Kráľa aj sprievodné podujatia pre deti, prezentácia dobového vojenského táborenia, prezentácia dobových remesiel a ľudového umenia. Chýbať nebude ani dobová a ľudová hudba.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Sad Janka Kráľa #Napoleon #obliehanie Bratislavy