Severný Spiš chystá novú cyklotrasu

Ľubovniansky hrad so skanzenom, historické námestie v Starej Ľubovni s cennými meštianskymi domami, kostol sv. Mikuláša a expozíciu tradičných ľudových remesiel spojenú s prezentáciou histórie a súčasnosťou liehovarníctva na severnom Spiši v Hniezdnom by mala v budúcnosti spojiť nová cyklotrasa. Trasa z Hniezdneho, v minulosti najmenšieho kráľovského mesta, do Starej Ľubovne bude mať 3,76 kilometra.

23.05.2017 16:00
Ľubovniansky hrad Foto:
Ľubovniansky hrad s Hniezdnym by mala spájať nová cyklotrasa.
debata

Ako včera informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Severný Spiš Pieniny Erika Šalatová, pôjde o súčasť projektu Historicko-kultúrno-prírodnej cesty okolo Tatier. Tá zahŕňa realizáciu viac ako 250 km cyklistických, bežeckých, turistických a náučných trás, cieľom je vytvoriť neprerušenú a priaznivú regionálnu sieť cyklotrás.

Región severného Spiša a Pienin je podľa Šalatovej čoraz obľúbenejšou destináciou milovníkov cyklistiky. Na svoje si prídu rodiny s deťmi, rekreační jazdci, ale aj milovníci adrenalínu. Cyklotrasy prepájajú nielen pohraničie, kúpeľné miesta, ale niektoré z nich predstavujú aj nové poňatie horskej cyklistiky. „V súčasnosti disponujeme množstvom vyznačených cyklotrás a teším sa, že k nim čoskoro pribudnú nové. Čakajú nás totiž zaujímavé projekty. Jeden z nich, Staviame-jazdíme-spoznávame, bude zameraný na budovanie spoločného slovensko-poľského cykloregiónu v rámci horskej cyklistiky,“ informovala ďalej výkonná riaditeľka OOCR.

Najdlhšou cykloturistickou trasou v regióne je momentálne zeleno označená 42-kilometrová cyklotrasa Stará Ľubovňa – Kotník – Ružbachy – Vabec sedlo Rozdiel. Počas nej si môžu cyklisti oddýchnuť pri spoznávaní Ľubovnianskeho hradu a tamojšieho skanzenu, navštíviť Stredoveký vojenský tábor či Dom mešťana. Zastaviť sa a načerpať sily môžu cyklisti aj pri jedinečnom travertínovom jazierku Kráter vo Vyšných Ružbachoch. Nenáročná je osem kilometrov dlhá cyklotrasa Červený Kláštor – Prielom Dunajca-Lesnica.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklotrasa #spiš