Bratislava spúšťa súťaž na verejné osvetlenie v meste

Hlavné mesto SR Bratislava spúšťa súťaž na verejné osvetlenie v meste. Informoval o tom primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal s tým, že do vestníka Úradu pre verejné obstarávanie odosiela mesto oznámenie o tejto zákazke. Stále však nie je jasné, aká je suma zákazky a na koľko rokov.

24.05.2017 11:21
svetlo, lampa, pouličné osvetlenie Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Magistrát chce podľa primátora zverejniť všetko, čo sa zverejniť dá. Ako dodal, všetko ostatné oznámia po tom, ako podmienky zverejnia vo vestníku.

Koncom minulého roka sa skončila 20-ročná zmluva na dodávku komplexnej služby správy verejného osvetlenia, ktorú malo mesto uzatvorenú so spoločnosťou Siemens. Až do výberu nového dodávateľa komplexných služieb verejného osvetlenia v hlavnom meste prevádzku osvetlenia naďalej zabezpečuje spoločnosť Siemens na základe Zmluvy o úrovni poskytovania služieb. Tú mesto so spoločnosťou uzavrelo na dvanásť mesiacov s možnosťou opcie na ďalších dvanásť mesiacov.

Z verejného osvetlenia v meste sa stala kauza

So stavom osvetlenia v meste i s verejnou súťažou nie sú spokojní niektorí starostovia bratislavských mestských častí. „Tretina svetelných bodov je v havarijnej prevádzke, hrdzavé stĺpy ohrozujú bezpečnosť občanov, mesto sa nedostatočne stará o údržbu. Pílenie a odstraňovanie stĺpov verejného osvetlenia je bez náhrady a mesto je nečinné pri preberaní osvetlenia do svojej správy. Výsledkom sú neosvetlené úseky ulíc a ohrozená bezpečnosť obyvateľov,“ uviedol začiatkom mája starosta mestskej časti Bratislava – Záhorská Bystrica Jozef Krúpa.

Situácia s osvetlením sa nepáči ani starostke Karlovej Vsi Dane Čahojovej. „Lampy postupne nenápadne ubúdajú a mnohé priestory vo vnútri sídliska sú tmavé a ľudia sa tam necítia bezpečne," zhrnula. „V Dúbravke chýba asi osem až desať lámp, ktoré zrezali. Magistrát nám poslal zoznam jednej tretiny lámp, ktoré opravia, je to však stále málo. Veľký problém je aj to, že sú ulice, kde chýbajú lampy za sebou,“ pripojil sa starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

Ozval sa aj poslanec Gábor Grendel. Podľa neho je zabezpečenie verejného osvetlenia najlukratívnejším verejným obstarávaním v Bratislave s celkovou hodnotou okolo 40 miliónov eur. „Preto si táto oblasť zaslúži transparentné verejné obstarávanie. Kroky primátora však naznačujú, že víťaz je dopredu jasný," povedal minulý týždeň a pre nezverejnený audit stavu osvetlenia podal žalobu na súd.

Verejné osvetlenie

Verejné osvetlenie sa skladá zo svetelného zdroja, nosného zariadenia a rozvodu. Prevádzkovateľom osvetlenia je firma, ktorá na základe zmluvy s mestom prevádzkuje osvetlenie Bratislavy. Za technicko-prevádzkový stav zariadení verejného osvetlenia umiestneného na verejných priestranstvách zodpovedajú vlastník, správca a prevádzkovateľ. Hlavné mesto SR Bratislava vlastní sústavu verejného osvetlenia so 47 664 svetelnými bodmi. Súčasný stav je taký, že postupnú výmenu potrebuje približne 13-tisíc stĺpov. Osvetlenie v Bratislave stojí hlavné mesto približne šesť miliónov eur ročne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #verejné osvetlenie