Múzeum vystavuje krásavice zahalené v dyme

Rýchla cigaretka počas päťminútovej prestávky v práci? Dnes realita, v minulosti nepredstaviteľné. Naši prarodičia a ich predkovia poznali inú kultúru fajčenia. Fajčili fajky, a bol to pre nich doslova rituál.

25.05.2017 07:00
debata (2)
Kurátor výstavy Alexander Botoš s unikátnymi... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Alexander Botoš Kurátor výstavy Alexander Botoš s unikátnymi kúskami, ktoré múzeum v týchto dňoch predstavuje verejnosti.

Fajky boli z rôznych materiálov a rôznych tvarov, mnohé pripomínali skôr umelecké kúsky, ako potreby na fajčenie. Práve také možno v týchto dňoch vidieť v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote, kde v sobotu – na Noc múzeí – sprístupnili výstavu Krásavice zahalené v dyme. Verejnosť si ju môže pozrieť do konca júla.

„Naše múzeum má pomerne slušnú výstavu fajok a fajčiarskych pomôcok, ktoré sú u nás zhromažďované od založenia múzea po súčasnosť. Doteraz sme ich nikdy neprezentovali v takej ucelenej podobe ako teraz,“ hovorí archeológ múzea a kurátor výstavy Alexander Botoš. Verejnosť môže v múzeu vidieť okolo 90 rôznych historických fajok a okolo 80 predmetov súvisiacich s fajčením, ako sú tabačnice, dámske mešce na tabak, tabatierky, puzdrá na cigarety, popolníky či zápalky.

„Z historického hľadiska sú určite najzaujímavejšie fajky zo 17. storočia. Z estetického by som spomenul fajku zo sepiolitu, teda morskej peny. Je na nej vyrezaná postava matky, ktorá drží v rukách dve deti. Táto fajka pochádza z Bosny a Hercegoviny, odkiaľ ju priniesol podomový obchodník Martin Jankovič,“ zdôraznil Botoš. Veľmi cennou je aj fajka z roku 1818, ktorá podľa nápisu na striebornom vrchnáčiku hlavičky patrila pravdepodobne dedičnému trenčianskemu a liptovskému županovi Štefanovi Illésházymu.

Tieto fajky majú dĺžku asi trištvrte metra a... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
fajky Tieto fajky majú dĺžku asi trištvrte metra a slúžili na domáce použitie.

Na výstave nechýbajú ani fajky, ktoré múzeum získalo z pozostalosti rimavskosobotského rodáka a zakladateľa uhorského klasicistického sochárstva Istvána Ferenczyho. Medzi jeho kúskami je aj palica na opieranie a fajka v jednom. Jej vrch i spodok sa dajú odskrutkovať, naspodok sa naskladá tabak a zvrchu sa môže pofajčievať.

Zaujímavá je aj keramická fajka opatrená zelenou glazúrou a plochým rebrom. Objavili ju počas archeologického výskumu Hlavného námestia v Rimavskej Sobote a je zo 17. storočia. Podobného dáta sú i turecké fajky. Niektoré fajky majú veľkosť okolo trištvrte metra, podľa Botoša boli určené na domáce použitie.

Časť výstavy je venovaná aj voľakedajšej tabakovej továrni v Rimavskej Sobote. „Vystavené máme tabaky produkované v Rimavskej Sobote. Táto tzv. Tabačka bola v rámci Československého tabakového priemyslu monopolným výrobcom fajkového tabaku v celom Československu,“ zdôraznil Botoš. Tabak, fajky a Rimavská Sobota majú ešte jednu súvislosť. V roku 1721 bol v meste činný cech na výrobu kostených náustkov k fajkám.

Fajky, ktoré patrili zakladateľovi... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
fajky, múzeum Fajky, ktoré patrili zakladateľovi klasicistického sochárstva Istvánovi Ferenczymu.

Obľúbené fajky sa v 19. storočí vyrábali v obci Prihradzany v okrese Revúca, ako aj v Podrečanoch a Maškovej pri Lučenci. V Prihradzanoch dnes žije len okolo 90 ľudí a na výrobu fajok už iba spomínajú. „V dobe našich prapradedov ich vyrábal jeden starší pán doma na kolene. Nič z toho obdobia sa však nezachovalo a nič u nás výrobcu známych fajok ani nepripomína,“ podotkol starosta Milan Čipka.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #Rimavská Sobota #fajky