Takto bude vyzerať najvzácnejšia budova Cvernovky, nazvali ju Pradiareň 1900

Autormi projektu obnovy a premeny Pradiarne, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, a Silocentrály na kancelárske a obchodné priestory v areáli bývalej bratislavskej továrne na cverny je ateliér Architekti Bouda Masár. S rekonštrukciou chce developer, spoločnosť YIT Slovakia, začať v januári 2018.

06.06.2017 11:00
YIT Pradiaren den Foto:
debata (4)

Budova si zachová industriálny charakter. Najväčšou premenou prejde fasáda, ktorá bude mať remeselný charakter podľa dokumentácie z roku 1964. V zmysle pamiatkovej obnovy sa zmení aj súčasný vzhľad okien na zelené v tvare, ktorý bol príznačný pre tzv. 3. stavebnú etapu objektu. Nad rámec pamiatkovej ochrany pristúpil investor k rozhodnutiu rešpektovať objekt Silocentrály ako súčasti Pradiarne. Vzniknúť by v nej mal priestor pre kaviareň a kongresovú sálu. Svetlá výška viac ako 4 metre umožňuje podľa investora vytvorenie galériových priestorov a liatinové stĺpy umocnia pocit veľkorysého priestoru.

Objekt poskytne 9 500 metrov štvorcových administratívnych priestorov, 2 800 metrov štvorcových obchodných priestorov a 224 parkovacích stá­tí.

Priestory budú zároveň spĺňať najvyššie štandardy a disponovať energetickými certifikátmi BREEAM Excellent, ktoré garantujú klientom nízke prevádzkové náklady. „Spojením citlivej rekonštrukcie jednej z mála technických pamiatok v Bratislave a najvyšších technologických štandardov vzniknú v bývalej Pradiarne absolútne unikátne a kreatívne priestory, ktoré budú tvoriť zároveň jednu z dominánt novej štvrte,“ uviedla projektová manažérka YIT Slovakia Stanislava Paulíková.

+8

Za projektom obnovy a revitalizácie objektu Pradiarne stoja architekti zo štúdia Architekti Bouda Masár, ktorých portfólio zahŕňa viaceré rekonštrukcie historických objektov, medzi inými aj Bratislavského hradu. Víťazmi medzinárodnej súťaže na obnovu celej zóny sa stali vlani architekti zo štúdia Compass.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Cvernovka