Víkend bude patriť otvoreným parkom a záhradám

Víkend otvorených parkov a záhrad v dňoch 10. a 11. júna bude už tradične patriť jedinečným, neraz skrytým a neprístupným záhradám a parkom na celom Slovensku. Organizátori pripravili bezplatné prehliadky s lektormi a zaujímavý sprievodný program.

08.06.2017 17:00
BRATISLAVA: Víkend otvorených parkov a záhrad 2016 Foto: ,
Pohľad na sochu od neznámeho autora v Kochovej záhrade.
debata

Verejnosti chcú ukázať krásu a hodnotu parkov a záhrad aj prácu ľudí, ktorí sa na ich zveľaďovaní podieľajú. Zdôrazňujú myšlienku, že nestačí len budovanie nových zelených plôch, ale veľmi dôležitá je kvalitná obnova a údržba už existujúcich.

17 otvorených záhrad v Bratislave

Rómerov dom

V renesančnom meštianskom dome na Zámočníckej ulici č. 10 v Bratislave bude pri príležitosti desaťročnice podujatia výstava, ktorá zmapuje jeho históriu. Od leta bude v dome fungovať aj kancelária Priateľov parkov a záhrad. Okrem toho sa dozviete, kto bol František Rómer a čo urobil pre Bratislavu.

Záhrada Veľvyslanectva Ruskej federácie

Veľvyslanectvo sídli v tzv. Fábryho vile na Palisádach, ktorú obkolesuje verejnosti bežne neprístupná záhrada.

zväčšiť Pohľad na záhradu pred Veľvyslanectvom Ruskej... Foto: SITA, Marko Erd
BRATISLAVA: Víkend otvorených parkov a záhrad 2016 Pohľad na záhradu pred Veľvyslanectvom Ruskej federácie.

Františkánska kláštorná záhrada

Kláštorná záhrada františkánov patrí k najstarším záhradným úpravám na území Bratislavy. Organizátori odporúčajú jej návštevu tým, ktorí hľadajú pokoj uprostred mesta.

Prüger-Wallnerova záhrada

Majitelia hotelov Carlton a Savoy Prüger-Wallnerovci si dali postaviť dodnes stojacu vilu na vyvýšenom mieste pri Horskom parku. V záhrade pestovali ovocie i zeleninu pre svoje hotely. Cez víkend sa v nej bude súťažiť o najlepšiu ovocnú bublaninu.

Bratislavská Kalvária

Vznikla ako jedna z najvýznamnejších v celom Uhorsku. Vznikla ako jedna z najvýznamnejších v celom Uhorsku, v 19. storočí sa dočkala významnejšej obnovy ako aj úpravy celého areálu a bez väčšej ujmy prečkala aj vojnu, avšak komunistický režim ju v 50. rokoch 20. storočia zámerne zničil. Zachoval sa len kríž a torzá niekoľkých sôch.

Kochova záhrada

Jedna z najobľúbenejších záhrad a stále významný významný dendrologický objekt. Odborníci však bijú na poplach. Záhrada potrebuje okamžitý odborný zásah, aby sa zabránilo jej znehodnocovaniu a raz mohla byť prístupná verejnosti.

zväčšiť Pohľad na Kochovu záhradu. Foto: SITA, Marko Erd
BRATISLAVA: Víkend otvorených parkov a záhrad 2016 Pohľad na Kochovu záhradu.

Vrakunská komunitná záhrada

Pre rodiny s deťmi a záujemcov o posedenie v tráve organizátori odporúčajú túto komunitnú záhradu. Záhrada sa nachádza pri Malom Dunaji a o kúsok ďalej v lesíku je jazero s ľudovým názvom Tikitaki.

Land Art – umenie na Záhrade

V Podunajských Biskupiciach na dlhodobo neudržiavanom poli si pre vás organizátori pripravili priestorové umelecké inštalácie. Uvidíte rebrík do neba, obrovské vtáčie hniezdo, ružového zajaca a jeho cestu do stredu zeme, oplotenie v štýle Beethovenovej symfónie a iné originálne diela.

Galéria Záhrada, Ateliér Erny Masarovičovej

Architektonicky zaujímavý dom so záhradou známej sochárky a šperkárky Erny Masarovičovej a Štefana Kissoczyho z obdobia rannej moderny v rámci podujatia predstaví ich dcéra – sochárka Katarína Kissoczy. Pre návštevníkov je tu okrem samotnej prehliadky domu a záhrady pripravený aj zaujímavý program ako napríklad ukážky zvárania v ateliéri či jazzový koncert Matúša Jakabčica, Juraja Grigláka a Mariána Ševčíka.

Jurajov dvor

Dobrovoľníci predstavia ako dôležitú súčasť kultúrneho a prírodného dedičstva Bratislavy aj vilu s historickým parčíkom, ktoré postavili v roku 1942 pre riaditeľa vtedajšej Dynamitky.

Cyklokuchyňa – Tyršovo nábrežie

Novú komunitnú záhradku na Tyršovom nábreží pod Starým mostom predstaví komunitná dobrovoľnícka cyklodielňa.

Baroková záhrada Bratislavského hradu

Nový pohľad na záhradu môžete získať po odbornom výklade sprievodcu.

zväčšiť Baroková záhrada Bratislavského hradu. Foto: Ivan Majerský, Pravda
baroková záhrada, bratislavský hrad, fontána Baroková záhrada Bratislavského hradu.

Ondrejský cintorín

Kto sa nebojí, môže nazrieť do záhrady žijúcich duchov.

Kollárovo námestie

Spolu s Green Foundation a  partnermi môžete prispieť k jeho čiastočnej revitalizácií a spolu s organizátormi zasadiť kvety.

Parčík Svoradova

Toto územie bolo súčasťou historickej Pálffyho záhrady,ktorá sa rozprestierala medzi dnešnými ulicami Zámockou, Zochovou, Palisádmi. Ak ste v obnovenom parku ešte neboli, neváhajte.

Záhrada bratov Hubovcov

Po prvý raz sa verejnosti predstaví aj súkromná záhrada bratov Hubovcov na Staroturskom chodníku. Nezabudni sa na túto prehliadku s majiteľmi vopred zaregistrovať.

Gaštanica

Zrevitalizovaný mestský park na Kolibe, kde ošetrili vyše sto stromov a vysadili aj nové gaštany jedlé.

Víkend otvorených parkov a záhrad mimo Bratislavy

Do Víkendu otvorených parkov a záhrad sa zapojili aj mnohé ďalšie parky a záhrady na Slovensku. Navštíviť môžete parky a záhrady v Dolnej Krupej, Modre, Budatíne, Budimíre, v Lednických Rovniach, v Spišskej Novej Vsi či v Liptovskom Hrádku. Lektorované prehliadky a sprievodný program je pripravený vo viac ako 60 parkoch a záhradách na celom Slovensku. Kompletný zoznam spolu s pripraveným programom nájdete na stránke podujatia www.vopz.sk.

Otvorme záhrady

Myšlienka otvárania parkov a záhrad a sprístupňovania ich hodnôt verejnosti sa realizuje vo viacerých krajinách na svete. Do praxe ju aplikujú organizátori podujatí v Anglicku, Írsku, Holandsku, v Poľsku, v Nemecku, v Portugalsku, v Austrálii, ale aj u našich susedov v Českej republike, Rakúsku či v Maďarsku. Iniciátorom a organizátorom podujatia na Slovensku je od roku 2007 Národný Trust n. o. – nezisková organizácia venujúca sa ochrane kultúrneho a prírodného dedičstva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #víkend otvorených parkov a záhrad