Začínajú sa Bratislavské korunovačné dni

Pri príležitosti 300. výročia narodenia rakúsko-uhorskej panovníčky Márie Terézie organizuje hlavné mesto Bratislavské korunovačné dni. Kultúrne podujatie bude celý týždeň od piatka 9. júna do soboty 17. júna na rôznych miestach v meste. Návštevníkom ponúknu tematické prechádzky Bratislavou, Festival Frankovky modrej, spev, tanec, hudbu i umenie.

09.06.2017 07:00
Dunaj, Bratislava, Bratislavský hrad, lode,... Foto:
debata (5)

Bratislavské korunovačné dni sa začnú v piatok slávnosťou Frankovky modrej. Na Primaciálnom námestí bude ochutnávka vín vrátane frankovky, ktorú mala Mária Terézia rada. Oficiálny program sa začne v sobotu 10. júna o 14:00 na Rudnayovom námestí, pre ľudí pripravili tematickú prechádzku.

Pre milovníkov histórie zas v utorok 13. júna organizujú Deň otvorených dverí v Archíve mesta Bratislavy alebo 1 000 rokov architektúry na nádvorí Starej radnice. V piatok 16. júna o 18:00 bude v Dóme sv. Martina svätá omša pri príležitosti 300. výročia narodenia Márie Terézie. Informácie o celom programe nájdu záujemcovia na internetových stránkach bratislava.sk a visitbratisla­va.com.

Mária Terézia bola uhorská a česká kráľovná z rodu Habsburgovcov. Narodila sa 13. mája 1717 vo Viedni, kde aj 29. novembra 1780 zomrela. Bola to jediná žena, ktorá vládla na českom tróne. Korunovali ju v roku 1741 v Bratislave a v roku 1743 v Prahe. Bola manželkou Františka I. Lotrinského, s ktorým mala šestnásť detí. Mária Terézia sa pričinila o ekonomické a školské reformy, podporovala obchod a rozvoj poľnohospodárstva a zreorganizovala armádu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Mária Terézia #korunovačné slávnosti