Snežienku na bratislavskej Železnej studničke chcú zbúrať

Členovia pracovnej skupiny, ktorá sa zaoberá zničenou stavbou reštaurácie Snežienka na bratislavskej Železnej studničke, sa zhodli na tom, že ju treba zbúrať.

09.06.2017 14:35
debata (1)

Uviedol to novomestský miestny poslanec Martin Vlačiky, ktorý je zároveň predsedom tejto skupiny.

Reštaurácia a priestor okolo nej sú dlhodobo zdevastované a stravovací objekt je mimo prevádzky.

„Na zbúranie však mestská časť nemá vyčlenené financie, tak budeme hľadať spôsob, ako by zbúranie mohli spolufinancovať aj mesto i Bratislavský samosprávny kraj, pretože v prípade lanovky je to celomestská i regionálna atrakcia,“ spomenul Vlačiky. Projekt má pre prípravu koncepčných podmienok obnovy Snežienky pracovnú skupinu, ktorú tvoria aj miestni poslanci. Ďalšie pracovné stretnutie pracovnej skupiny bude koncom júna.

Návrhom zámeru na vyhlásenie súťaže, ktorý by zahŕňal sanáciu, dostavanie a sprevádzkovanie Snežienky, sa v polovici februára zaoberali poslanci bratislavskej mestskej časti Nové Mesto, nakoniec však súťaž nevyhlásili. S pôvodným návrhom schváliť obchodnú verejnú súťaž na prenájom Snežienky neboli vo februári poslanci stotožnení.

„Ak má na tomto mieste ešte niekedy niečo vôbec stáť, tak nech je to menšie a niečo, čo sa lepšie hodí do prostredia lesoparku," spomenul v zime Vlačiky a poznamenal, že najprv treba verejnou diskusiou s občanmi, návštevníkmi lesoparku, ochranármi zadefinovať, čo by v tomto území vlastne chceli mať. Až potom môžu podľa neho vyhlásiť súťaž.

„Mala by to však byť súťaž návrhov, nie súťaž na prenájom stavby. Ak by sa podarilo nájsť návrh, ktorý by verejnosť akceptovala a zároveň by bol ekonomicky únosný pre investora, tak až potom sa môžeme baviť o prenájme," vysvetľuje Vlačiky. Podľa starostu Nového Mesta Rudolfa Kusého by na tomto mieste mohlo niečo byť a mala by to spravovať mestská časť.

„Aby sa nestalo, že tam príde developer a budeme s nim riešiť, čo môže a nemôže. Nech je tam niečo menšie, čo bude do toho prostredia zapadať a čo bude slúžiť ľuďom,“ poznamenal v apríli. Ako dodal, do rokovaní pracovnej skupiny nechce zasahovať a bude čakať, či prídu s nejakým nápadom. Keď bude návrh, opäť pôjde do zastupiteľstva a novomestskí miestni poslanci o ňom budú rokovať.

Vlastníkom tohto majetku je hlavné mesto SR Bratislava, v správe ho však má novomestská príspevková organizácia EKO-podnik VPS.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #búranie #Železná studnička #zbúranie budov