K magickému dražovskému kostolíku príde raňajkovať impresionizmus

Unikátny románsky kostolík v Dražovciach obkolesí noblesná pohoda, akú do svojho obrazu vpečatili francúzski maliari Manet a Monet. Po piatykrát sa bude raňajkovať v dobových kostýmoch na rozložených dekách v tráve.

19.06.2017 11:18
Raňajky v tráve Foto:
Obľúbené kultúrno-spoločenské podujatie pri dražovskom kostolíku - piknik „Raňajky v tráve“ sa bude konať po piaty raz.
debata

Ľahkosť raňajok v prírode, ktorej bude kraľovať unikátna pamiatka nad Dražovcami, pribrzdí nasledujúcu nedeľu (25. júna) uponáhľané dni. Deky, košíky s dobrotami a dobové kostýmy po piatykrát pripomenú atmosféru, akú mohol pred viac ako 150 rokmi pohľadom nasávať impresionistický maliar Édouard Manet.

Obľúbené spoločensko-kultúrne podujatie Raňajky v tráve bude sprevádzať tradičná výstava obrazov. „Tento rok ju pripravuje mladá fotografka a študentka Vysokej školy výtvarných umení Ester Šabíková. Inšpiráciou pre výstavu fotografií s názvom „Osvietenie“ je legenda, ktorá je spojená s kostolíkom,“ približuje Radovan Baláž.

Legenda súvisí s opakujúcim sa zjavením Panny Márie držiacej dieťatko. Tú uvidel aj pastier, ktorého do kostolíka priviedla zvláštna hudba. Panna Mária poukázala na zlý stav budovy. Dedinčania si vtedy uvedomili, že kostolík nechali schátrať. Okamžite začali s opravami a odvtedy sa oň pravidelne starajú.

Vravu ľudí, oddávajúcich sa leňošeniu, bude sprevádzať hudba. Na kopčeku sa budú rozliehať sláčikové tóny i flauta s gitarou. Záhaľku v tráve spestrí nitriansky bábkoherec Ivan Gontko, ktorý sa rozhodol oživiť tradíciu kočovných ľudových bábkarov.

„So svojím projektom Tyjátr uvedie predstavenie „Herkules alebo dobytie Pekla“ inšpirované gréckou mytológiou a hrdinskými činmi siláka Herkula. Pre deti sú prichystané tvorivé aktivity,“ doplnil Baláž.

V spolupráci s iniciatívou Rozbicyklujme Nitru pripravili organizátori aj špeciálnu jazdu z Nitry na podujatie. Vyrážať sa bude o pol desiatej dopoludnia spred divadla Andreja Bagara. Aby prístup ku kostolíku nezahatali autá, organizátori odporúčajú uprednostniť mestskú hromadnú dopravu prípadne využiť parkovanie v Dražovciach na miestach, ktoré sú na to určené.

V prípade nepriaznivého počasia je pripravená alternatíva. „Ak bude pršať, zmení sa piknik na promenádu do kostolíka s dáždnikom, kde sa bude konať výstava Ester Šabíkovej a hudobné vystúpenia,“ dodala hlavná organizátorka Emília Domanová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #piknik #Dražovský kostolík