Odhaľujú vzácnosti Sĺňavy, pribudne aj mólo

Keď pri Piešťanoch koncom 50. rokov minulého storočia budovali priehradu, nikto vtedy netušil, že o niekoľko rokov sa bude pýšiť pestrým vtáčím životom, ktorý je dnes špeciálne chránený. Na Vtáčí ostrov uprostred Sĺňavy, kam majú prístup len ochrancovia prírody, môže vďaka monitorovacej kamere nahliadnuť aj širšie obecenstvo.

21.06.2017 07:00
Sĺňava, Erich Kubica Foto: ,
Piešťanský ornitológ Erich Kubica.
debata (1)

Každodenný živý prenos umožňuje sledovať niekoľko druhov čajok, vďaka čomu dostal ostrov miestny názov Čajka. Hniezdi tu tiež vzácny rybár riečny, ktorý je jedným z najohrozenejších vtákov na Slovensku, a vzácny druh volavky – chavkoš nočný.

Sĺňava je chráneným areálom a zároveň chráneným vtáčím územím. V rámci neho sú špeciálne chránené Vtáčí ostrov a Výsadba. Ide o približne rovnako veľké lokality so štvrtým stupňom ochrany, kde je zakázaný vstup. Život na ostrove, ktorý roky sledujú piešťanskí ornitológovia Erich Kubica a Štefan Šiška, už nie je vďaka kamere utajený pred zrakmi bežných ľudí.

Pozorovatelia vtáčích kráľovstiev

Na Výsadbe si nedávno dvojica ochranárov svojpomocne zrekonštruovala ornitologickú stanicu, schovanú v zelenej húštine len pár metrov pod chodníkom, ktorý sa začína pri Lodenici a vedie ďalej okolo priehrady. Tu majú svoje zázemie, odkiaľ vyrážajú pozorovať vtáčie kráľovstvá a nastavovať siete pre šetrný odchyt operencov, aby ich potom mohli okrúžkovať, zaznamenať a vypustiť späť do prírody.

„Vtáky chodíme krúžkovať najmä na jar, keď tadiaľto prechádza ťah migrujúcich vtákov z juhu, a na jeseň, keď sa vracajú späť zo severu. Tu nachádzajú úžasné miesto na odpočinok pri ceste ďalej,“ rozpráva Kubica, ktorý je už v dôchodku. V období hniezdenia, v apríli až júni, lokality len kontrolujú, aby zvieratá nerušili. Vtáky, ktoré okrúžkovali na Sĺňave, sa objavili v Kapskom Meste, Zambii, Kongu či v Škandinávii.

Hniezdiace čajky na Vtáčom ostrove, ktorý... Foto: Erich Kubica
čajka, Vtáčí ostrov, Sĺňava Hniezdiace čajky na Vtáčom ostrove, ktorý dostal miestny názov Čajka.

„V oboch lokalitách bolo spozorovaných až 276 druhov vtákov,“ hovorí Kubica, ktorý prelietavajúcich operencov rozozná už podľa siluety. Sú za tým roky pozorovania v prírode. V spolupráci so štátnymi ochranármi tu od roku 2009 pôsobí aj ako strážca prírody. Spolu s kamarátom a kolegom Štefanom Šiškom to robia dobrovoľne a zatiaľ aj na vlastné náklady.

Na ostrove hniezdilo kedysi päť druhov čajok. „Dva z nich, ktoré tu dnes nenájdeme, zahniezdili na Slovensku po prvýkrát práve na Vtáčom ostrove,“ podotýka ochranca prírody. Spolu so Šiškom sa postarali aj o vzkriesenie vzácneho rybára riečneho. „Vytvorila sa tu veľká kolónia, ktorá však začala ustupovať, a pred dvoma rokmi sme nezaregistrovali ani jedno hniezdenie. Prišli sme na to, že rybár potrebuje vidieť zo svojho hniezda na vodnú plochu. Ostrov však postupne zarástol vegetáciou,“ vysvetľuje rodák z Piešťan. Upravili ju a na druhý rok tu malo hniezda 15 párov, v tomto roku zaregistrovali 30 párov. Najviac ich tu hniezdilo 90.

Nad Výsadbou zas lieta drobný rybárik riečny. Aj keď majú s rybárom podobné a ľahko zameniteľné názvy, nedajú sa pomýliť. „Rybárikovi sa pre jeho pestrofarebné lesklé zafarbenie hovorí tiež lietajúci drahokam,“ podotýka Kubica. Okrem vtákov našlo domov v chránených lokalitách aj niekoľko druhov žiab. „Na ostrove žijú kolónie vzácneho a ohrozeného druhu motýľa – pestroňa vlkovcového. Vidno tu aj dve z piatich bobrích rodín v Piešťanoch. Jednu máme na ostrove a druhá je na Výsadbe,“ opisuje Kubica.

V lokalite Výsadba poletuje rybárik riečny. Pre... Foto: Erich Kubica
rybárik riečny V lokalite Výsadba poletuje rybárik riečny. Pre jeho pestrofarebné lesklé zafarbenie sa mu hovorí lietajúci drahokam.

Z vojenčiny priviezol labute

Aj zásluhou Kubicu má Výsadba dnešnú podobu a počuť tu spev rôznych druhov vtákov. Vtáčí ostrov aj Výsadba boli totiž vytvorené umelo. Ostrov vznikol navezením štrku a Výsadba sa od priehrady odčlenila hrádzou. Výsadba bola podľa Kubicu najvyššie položeným miestom priehrady, kde bolo len trocha vody.

Spolu s partiou ďalších nadšencov sa pod vedením dnes už zosnulého Viliama Kubána, ktorý pracoval ako poriečny strážnik, postarali o výsadbu rôznej vegetácie. Trvalo to asi šesť rokov. Dnes je základom lokality jazero, ktoré vytvorila priesaková voda Sĺňavy. „Tam pláva dvojica lysky čiernej aj s jedným mláďaťom,“ ukazuje medzi lekná Kubica a podáva nám ďalekohľad, ktorý má zavesený na krku.

Vďaka nemu sa do Piešťan dostali labute. Ako prvý sem z vojenskej služby v Plzni doviezol sedem kusov. Po Trenčianskych Tepliciach boli Piešťany druhé kúpeľné mesto s touto atrakciou. Za zveľaďovanie a popularizáciu týchto významných lokalít a za roky výskumu a krúžkovania vtáctva získal Kubica ocenenie Osobnosť mesta Piešťany v environmentálnej oblasti.

Vďaka chodníku pre peších i cyklistov prejde okolo Výsadby mnoho ľudí. Ak nevstupujú priamo do lokality, tamojší život nerušia. Na zákaz vstupu upozorňujú aj viaceré tabule. Popri monitorovacej kamere a živom prenose z ostrova chcú ponúknuť aj krajší výhľad na lokalitu, o ktorej mnoho ľudí možno ani netuší.

„Nechceme fungovať len v online svete, preto v spolupráci s občianskymi združeniami a oblastnou organizáciou cestovného ruchu Rezort Piešťany plánujeme budúci rok vybudovať na okraji Výsadby pozorovacie mólo s ďalekohľadom, odkiaľ budú mať ľudia vzácnu lokalitu ako na dlani,“ približuje Tomáš Hudcovič, koordinátor projektu Spoznaj nepoznané, v rámci ktorého je zabezpečený online prenos z kamery.

Piešťanský ornitológ a strážca prírody Erich... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
Sĺňava, ornitologická stanica, Erich Kubica Piešťanský ornitológ a strážca prírody Erich Kubica v ornitologickej stanici v lokalite Výsadba.

Škola v prírode, príroda v škole

Sĺňava má veľký vzdelávací potenciál. Ochranári pripravujú prednášky pre verejnosť i školy. Spolupracujú pritom s občianskym združením Sĺňava. „Jednou z našich hlavných aktivít je ochrana prírody, preto sa naše cesty prirodzene stretli a pred dvoma rokmi sme zorganizovali prvú prednášku pre verejnosť,“ hovorí predseda združenia Michal Fiala.

Neskôr ich oslovila jedna z piešťanských škôl, či by niečo podobné nepripravili aj pre študentov. „Z toho vzišiel nápad, že by bolo lepšie priblížiť tunajší vtáčí život mladej generácii cez fotografie a prenos z kamery s možnosťou návštevy ornitologického stacionára,“ dodáva Fiala. Na skúšku oslovili niekoľko škôl. Výsadbu tak navštívili už aj študenti z Moravy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #Sĺňava #Vtáčí ostrov #Erich Kubica