Dôležitú križovatku v Ružomberku odstavil protest

V čase dopravnej špičky, keď sa ľudia vracajú z práce a keď už viacerí cestujú víkendovať do Liptova či do Tatier, zostala dôležitá križovatka v Ružomberku paralyzovaná. Miesto, kde sa spájajú cesty zo všetkých svetových strán, zablokovali desiatky ľudí. Tí sú nespokojní s tým, že výstavba diaľnice D1 v okolí Ružomberka zastala.

23.06.2017 19:00
protest, dilanica, liptov, ruzomberok Foto: ,
Obyvatelia dolného Liptova sa pri budovaní kvalitnejších ciest cítia odstrčení. Aj preto sa rozhodli protestovať.
debata (5)

Prostestujúci ako chodci prechádzali cez všetky priechody, ktoré sú v križovatke. Z jednej strany cesty na druhú, tak aby autá neprešli. Vodiči, ktorí nestihli prejsť križovatkou do pol piatej, museli polhodinu stáť.

„Chceme len, aby pokračovala diaľnica, zatiaľ tu máme len jej torzo a všetky autá jazdia stále mestom. Pritom už nemuseli,“ povedala Zuzana z Ružomberka. Niektorí vodiči mali pre protest pochopenie, iní poznamenali, že takto mali zablokovať nejakého ministra alebo že majú protestovať v Bratislave. „Zdrží ma to, vraciam sa z ciest už domov. Ale v podstate majú pravdu, diaľnica už dávno mala byť hotová,“ doplnil kamionista Michal.

Obyvatelia dolného Liptova sa pri budovaní kvalitnejších ciest cítia odstrčení. "Chceme tento problém vyriešiť, pretože naši obyvatelia si zaslúžia, aby za ostatnými regiónmi krajiny nezaostávali v kvalite života. Všetky prostriedky, ktoré na to použijeme, majú len jediný cieľ – aby sa urýchlene postavila diaľnica v Ružomberku,“ poukázal ružomberský primátor Igor Čombor. Križovatka pri papierenskej fabrike, kde bol protest, patrí k najvyťaženejším v meste. Podľa dopravného sčítania v rokoch 2015 – 2016 po ceste I/18 zo západu a východu vchádza do nej takmer 25-tisíc vozidiel denne, z južného smeru na ceste I/59 takmer 16 500.

Hoci medzi Turanmi a Ivachnovou prejdú desaťtisíce áut denne a súčasná cesta je preťažená, dva diaľničné úseky D1 sa oneskorujú. Jeden sa ešte ani nezačal stavať, druhý sa pred tri a pol rokom síce začal budovať, no zasekol sa pre zosuvy v tuneli Čebrať. Súvislá diaľnica medzi Bratislavou a Košicami, ktorej súčasťou sú aj liptovské úseky, mala už toľko termínov dokončenia, že každé odsunutie dostavby ľudia vnímajú s čoraz väčším znechutením.

„V súčasnosti po viac ako dvoch rokoch a po viacerých zvláštnych krokoch Národnej diaľničnej spoločnosti prišla doba, keď mala byť diaľnica pri Ružomberku podľa pôvodného scenára odovzdaná do užívania motoristickej verejnosti. Nič také sa však nedeje, a zrejme sa neudeje ešte veľmi dlho,“ konštatovali organizátori už druhého ružomberského protestu. Zorganizovalo ho Združenie miest a obcí dolného Liptova, občianske združenie Ružomberčan, ďalší aktivisti a dobrovoľníci. Dúfajú, že ich problém sa začne riešiť. "Zablokovanie hlavného cestného ťahu sa ukázalo ako dobrý spôsob napríklad v Prešove, kde sa potom začal stavať obchvat. Do spomínaného protestu sa tam nič nerobilo,“ mieni Čombor.

Protesty organizovali aj na Kysuciach, kde okrem blokovania ciest vyzbierali aj 20-tisíc podpisov pod petíciu za pokračovanie rozostavanej D3. Pozitívnej odpovede sa však doposiaľ nedočkali a v akciách plánujú pokračovať.

Ministerstvo aj diaľničiari naznačujú, že výstavba úseku Hubová – Ivachnová, ktorý z Ružomberka odvedie tranzitnú dopravu, by mala pokračovať na jeseň. Termín dokončenia neuviedli. „Ministerstvo dopravy a výstavby robí všetko pre to, aby bol tento úsek diaľnice čím skôr hotový,“ tvrdí Karolína Ducká, hovorkyňa rezortu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #D1 #protest #Ružomberok