Bratislava ráta s nákupom aj iných ako naftových vozidiel MHD, tvrdí magistrát

V koncepcii obnovy vozového parku mestskej hromadnej dopravy v hlavnom meste SR Bratislave rátajú aj s nákupom iných ako naftových vozidiel. Uviedol Marek Papajčík z tlačového oddelenia bratislavského magistrátu. „Nákup autobusov je však najmä otázka technických možností a cenových relácií,“ doplnil.

23.06.2017 13:00
doprava, bus pruh, autobus, Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (1)

Nákup nových 90 autobusov schválilo bratislavské mestské zastupiteľstvo vlani v decembri. „Všetky obstarávané vozidlá budú poháňané dieselovými motormi, ktoré spĺňajú najprísnejšie a najmodernejšie emisné normy Euro 6,“ spomenul Papajčík s tým, že za posledné dva roky mesto kúpilo 180 ekologických elektrických vozidiel, 120 trolejbusov a 60 električiek.

Podľa Papajčíka v prípade obstarávania autobusov na elektrický pohon sú výhodami zníženie emisií i zníženie hluku. Na druhej strane to však má nedostatky, ktorými sú limitovaný dojazd vozidiel i potreba dobudovať infraštruktúru dobíjania autobusov. Ďalším faktorom sú najmä vysoké obstarávacie náklady na elektrické autobusy, ktoré sú vyššie o približne päťdesiat až sto percent oproti klasickým dieselovým vozidlám. Papajčík spomenul, že v prípade vozidiel s vodíkovým pohonom je cena štyri až päťnásobná oproti dieselovému pohonu.

Peniaze zo štrukturálnych fondov

Jedným z riešení pre obstaranie takýchto vozidiel je využitie štrukturálnych fondov. V najnovšej výzve ministerstva pôdohospodárstva s názvom Modernizácia vozidlového parku autobusov mestskej hromadnej dopravy je možnosť získať príspevok zo štrukturálnych fondov na nákup nových ekologických dopravných prostriedkov. Dopravný podnik Bratislava túto príležitosť využije na nákup elektrických autobusov, uzavrel Marek Papajčík.

Predseda Komisie dopravy a informačných systémov hlavného mesta SR Bratislavy a zároveň poslanec Jozef Uhler spomenul, že zavedenie elektrobusov v Bratislave nie len o tom, že ich pošlú na cesty. „Znamená to, že sa musia priebežne dobíjať aj na konečných zastávkach, kde im na to treba vytvoriť infraštruktúru,“ poznamenal s tým, že elektrobusy treba objednávať s ohľadom na rozpočet.

Kúpia 90 autobusov

Návrh o kúpe 90 nových autobusov mestskej hromadnej dopravy za vyše 20 miliónov eur schválili bratislavskí mestskí poslanci na vlaňajšom decembrovom rokovaní mestského parlamentu. Hromadnú dopravu v hlavnom meste financujú z mestského rozpočtu a mesto Bratislava je 100-percentným akcionárom Dopravného podniku Bratislava (DPB).

Hovorkyňa DPB Adriana Volfová uviedla, že predstavenstvo DPB poverilo generálneho riaditeľa, aby sfinalizoval všetky cenové rokovania na dodávku 90 autobusov. V súčasnosti podľa hovorkyne stav rokovaní umožňuje uzatváranie zmlúv s dodávkou, ktorá zabezpečuje viac ako 75 percent prepravnej kapacity dodávok autobusov. „DPB v rokovaniach stále pokračuje, aby uzavreté kontrakty naplnili rámec schválený mestským zastupiteľstvom. Našim cieľom je dosiahnuť najlepšie cenové podmienky, detailné informácie zverejníme až po podpise predmetných zmlúv s dodávateľmi,“ ukončila hovorkyňa dopravného podniku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #MHD