V Nových Zámkoch pribudne sociálny taxík

Mesto Nové Zámky rozšíri ponuku sociálnych služieb pre svojich obyvateľov. Mestskí poslanci tento týždeň vo štvrtok schválili návrh na ich rozšírenie. Medzi novými službami je takzvaný sociálny taxík.

25.06.2017 18:20
debata

Občania by sa ho dočkajú od septembra tohto roku. Zmeny sa dotknú aj mestských jaslí, keďže podľa novely zákona o sociálnych službách je mesto povinné ich zaregistrovať ako sociálnu službu.

„V prípade jednorazového využitia sociálneho taxíka bude poplatok za jazdu vo výške sedemdesiat centov. Ak je osoba odkázaná na sprievod, tak sprievod neplatí žiaden poplatok. V prípade predplateného balíčka bude cena päťdesiat centov za cestu,“ priblížila predkladateľka návrhu Denisa Felixová z mestského úradu.

Pri jasliach sa menil spôsob financovania. Rodičia za mesiac zaplatia 280 eur, ktoré v nadväznosti na výšku príspevku na starostlivosť o dieťa uhradí úrad práce. Poplatok za celodennú stravu bude jedno euro.

V rámci sociálnych služieb samospráva zabezpečuje v zimných mesiacoch nocľaháreň pre bezdomovcov, poskytuje tiež opatrovateľské služby, prevádzkuje denné centrum pre dôchodcov a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, spadá pod ňu aj jedáleň. Sociálny taxík, ktorý bude v Nových Zámkoch novinkou, funguje aj v iných mestách na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nové Zámky