Čaká Bratislavu v lete dopravný kolaps? Most SNP čaká oprava

Jamy, zničená vozovka či vyjazdené pásy. Realita dnešného bratislavského Mosta SNP by mala byť po lete minulosťou. Magistrát hlavného mesta sa od budúceho pondelka pustí do rozsiahlej opravy. Práce na stavbe spájajúcej Petržalku a Staré Mesto by mali trvať do konca augusta.

26.06.2017 14:56 , aktualizované: 18:22
debata (1)

„Počas júla sa budú opravovať vonkajšie jazdné pruhy v oboch smeroch a v auguste zasa tie vnútorné,“ vysvetľuje primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Most tak bude podľa neho prejazdný v jednom pruhu v každom smere.

Počas rannej špičky mostom prejde aj štyritisíc áut. Práve počas prázdnin sa však očakáva, že hustota dopravy bude nižšia. „Nemyslím si, že obmedzenia povedú k dopravnému kolapsu v meste,“ uisťuje Nesrovnal.

Výraznejšie komplikácie neočakáva ani generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava Milan Urban. „Po moste bude aj naďalej premávať desať liniek v letnom režime,“ dodáva. Ak by oprava viedla k prílišnému zhoršeniu situácie v mestskej hromadnej doprave, sú vraj pripravení posilniť najmä linky električiek.

Na práce na moste vodičov upozornia dočasné dopravné značky či mobilné aplikácie pre šoférov. „Ide o náročnú opravu, pričom odfrézovanie jednotlivých vrstiev vozovky sa bude robiť na etapy, aby sa neporušila mostovka. Práce budeme realizovať aj cez víkendy a sviatky,“ priblížil vedúci oddelenia správy komunikácií Valér Jurčák.

Dopravný analytik Viliam Brtáň podobné nadšenie nezdieľa. Upozorňuje na nástrahy rannej a poobedňajšej špičky. „Bolo by ideálne, keby hlavné práce prebiehali v nočných hodinách, ak je to technologicky možné, a pracovalo by sa najmä cez víkend,“ mieni odborník.

Oprava mosta bude podľa neho problémom hlavne pre Petržalčanov, prázdniny sú však tým najvhodnejším obdobím na úpravy – a Most SNP vtedy nie je až taký vyťažený ako Most Lafranconi či Prístavný most. Brtáň varuje, že pravé pruhy na moste sú v katastrofál­nom stave.

„Najdôležitejšie bude ísť v súvislej kolóne, a nie venovať sa myšičkám,“ radí analytik. „Treba sa psychicky pripraviť na to, že sa budeme presúvať pomaly, ale plynulo,“ uzatvára Brtáň. Opravu cesty zabezpečí spoločnosť Swietelsky-Slovakia v celkovej hodnote 1,5 milióna eur.

„Vozovka na moste nebola opravovaná 44 rokov, a pritom ide o jeden z najdôležitejších dopravných uzlov,“ pripomína Nesrovnal. Životnosť vozoviek je zvyčajne maximálne 15 rokov, tá na Moste SNP však nadsluhuje už dvojnásobne. „Rozpadáva sa a najväčším problémom sú vyjazdené koľaje či diery v asfalte,“ vymenúva František Brliť, riaditeľ spoločnosti Cemos, ktorá v apríli zabezpečovala diagnostiku mosta.

Oprava mosta bola naplánovaná už na august minulého roka, mesto to však nestihlo. V oficiálnom stanovisku oznámilo, že v čase, keď sa malo s prácami začať, ešte len prebiehalo verejné obstarávanie. Súťaž museli zrušiť, keďže záujem prejavila jediná firma. Na opravu mestu navyše nezvýšili ani vyčlenené peniaze, ktoré dostalo od vlády na opravu ciest v súvislosti s vlaňajším predsedníctvom Slovenska v Rade Európskej únie.

Rekonštrukciu Mosta SNP rozdelili na dve etapy. V rámci dokončenej prvej fázy mesto na staromestskej strane vymenilo povrchy chodníkov a v okolí betónového piliera uložilo dlažbu. Priestor vrátane lávky pre peších očistilo od grafitov. V rámci rekonštrukcie sa pod mostom tiež vymenili stĺpy verejného osvetlenia.

Most SNP, v minulosti aj Nový most, je oceľový cestný most zavesený cez Dunaj. Je jediným v Bratislave, ktorý nemá žiadny pilier v toku rieky. V roku 2001 ho vyhlásili za stavbu storočia na Slovensku v kategórii mostné stavby. Celková dĺžka je 430,8 metra, šírka 21 metrov a výška 95 metrov. Otvorili ho v roku 1972.

Na konci leta zrejme čakajú Bratislavčanov aj ďalšie dopravné obmedzenia v podobe kompletnej obnovy ulice Mlynské nivy pri autobusovej stanici v časti Ružinov. Developer, ktorý stojí za projektom novej autobusovej stanice, chce ulicu úplne uzavrieť na viac ako rok. Výstavba sa mala začať v rovnakom termíne ako oprava Mosta SNP, pre komplikácie v povoľovacom procese v rámci stavby dočasnej stanice na Bottovej ulici, ktorá má nahradiť tú súčasnú, sa však posunula.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Most SNP