Biokoridory v bratislavskej Karlovej Vsi pomôžu včelám aj ľuďom

Kvitnúce biokoridory majú v bratislavskej Karlovej Vsi pomôcť v boji s horúčavami. V tejto mestskej časti je veľa trávnatých plôch, na ktorých pri kosení vynechajú malé ostrovčeky, biokoridory.

28.06.2017 13:29
debata

„Biokoridory sú potravou pre včely, čmeliaky alebo motýle a zároveň pohlcujú prach, zvyšujú vlhkosť a regulujú teplotu prostredia,“ vysvetlila starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová. Netradičné kosenie zabraňuje aj vysychaniu trávnikov v meste. Trávniky, ktoré takto pokosili, sa nachádzajú v lokalitách Nad lúčkami, v Parku SNP a na Hlaváčikovej ulici. Zaujímavý nápad je súčasťou európskeho projektu PERFECT.

Obyvatelia Karlovej Vsi už počas apríla a mája prišli s tipmi na zlepšenie životného prostredia. „Viaceré z námetov sú povzbudzujúce a podnetné a budeme sa nimi zaoberať,“ vyjadrila sa projektová manažérka projektu Zuzana Hudeková. Zdôraznila aj dobrý vplyv trávnatých plôch na okolie, či už pre väčší výskyt hmyzu alebo skvalitnenie ovzdušia. Obavy z alergií pri ponechaní trávnatých plôch sa podľa jej vyjadrenia nepotvrdili.

Obyvatelia by privítali aj jazierko v tamojšom parku a sídliská by chceli pokryť brečtanom. Veľký počet obyvateľov je ochotných sa zapojiť aj do dobrovoľníckych prác. „Týmto nám vznikla cielená databáza aktívnych obyvateľov, ktorá je ešte stále otvorená,“ povedala starostka Dana Čahojová.

Projekt PERFECT

Do projektu sa bratislavská Karlova Ves zapojila spolu s ďalšími európskymi mestami, Amsterdamom či Ľubľanou. Projekt sa zameriava na ochranu prírody a jej rozmanitosti. Je financovaný z prostriedkov Európskej komisie, začal sa v tomto roku a mal by trvať až do roku 2021. Mestská časť by v rámci projektu chcela vypracovať koncepčný plán rozvoja zelene a šíriť informácie o ochrane a strarostlivosti o zeleň. Výška dotácie na celý projekt je vo výške takmer 190-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #biokoridory #projekt PERFECT