Nesrovnal nepodpísal uznesenie, ktoré sa týka významných investícií

Primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal nepodpísal uznesenie, v ktorom mestskí poslanci žiadali predložiť každú žiadosť súkromného investora o Štatút významnej investície na schválenie zastupiteľstvu. Poslanci to urobili v súvislosti s developerskou spoločnosti HB Reavis, ktorá žiada štát o vydanie osvedčenia o významnej investícii pre projekty v Bratislave.

06.07.2017 16:34
nesrovnal Foto: ,
Primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal.
debata

„Veľmi rád sa poradím s poslancami o spoločnom názore, o schválení štatútu však rozhoduje vláda, nie mestské zastupiteľstvo. Návrh, aby schválenie investície schválilo zastupiteľstvo, je v rozpore so zákonom. Inak, ako nepodpísať, som toto uznesenie nemohol vybaviť,“ vysvetlil primátor s tým, že poradiť sa o tom s poslancami môže, schvaľovať to však nemôžu.

Medzi investície patria projekty v zóne Nivy i v Petržalke, nová autobusová stanica i plánovaná lanovka cez Dunaj. Celková investícia je približne jedna miliarda eur. Výhodou štatútu môže byť rýchlejšia administratíva pri budovaní týchto projektov.

Primátor minulý týždeň po zastupiteľstve povedal, že posudzovanie významných investícií samosprávami nie je zákonom upravené. Rozhoduje o tom vláda a je na nej, koho stanovisko si vyžiada. V tomto prípade si vláda vyžiadala stanovisko mestských častí a hlavného mesta. Primátor spomenul, že posudzovanie žiadostí nie je v kompetencii žiadnych zastupiteľstiev. Podľa zákona majú na to právo starosta i primátor. „Nebránim sa však tomu, aby to prerokovalo mestské zastupiteľstvo, aby sme diskutovali a poradili sa,“ poznamenal.

Petržalka s udelením štatútu nesúhlasi

Štatút riešili koncom júna aj petržalskí miestni poslanci. Na zasadnutí rozhodli, že nesúhlasia s udelením Štatútu významnej investície pre súkromnú výstavbu na území mestskej časti Bratislava – Petržalka. Samospráve sa udelenie štatútu nepozdáva, dôvodom je, že by prišla o financie za rozvoj. Starosta bratislavskej mestskej časti Petržalka Vladimír Bajan toto uznesenie podpísal.

„To, že som podpísal uznesenie petržalského zastupiteľstva o významných investíciách znamená len toľko, že rešpektujem zákon a názor poslancov,“ uvádza starosta v stanovisku, ktoré poskytla Silvia Vnenková z tlačového oddelenia petržalského miestneho úradu.

"Naďalej však zastávam názor, že by sme mali podporovať akúkoľvek investíciu, ktorá môže pomôcť doprave v hlavnom meste a lanovka ňou reálne môže byt. Samospráva má čo robiť s financovaním svojich zákonných povinností a takéto projekty by mohol na svoje plecia zobrať práve súkromný sektor,“ dodal Bajan.

Štát o žiadosti developera ešte nerozhodol

Spoločnosť HB Reavis, ktorá sa investíciou zaoberá, vo svojom stanovisku uvádza, že v prípade, že nebude žiadosť o významnú investíciu schválená, Bratislava, ale najmä Petržalka, príde o rozsiahle rozvojové projekty, investície, nové pracovné pozície a posilnenú infraštruktúru. „Zo strany HB Reavis ide o súkromnú investíciu vo výške viac ako 60 miliónov eur do verejnej infraštruktúry,“ pripomína spoločnosť.

Štát o žiadosti developera ešte nerozhodol. Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu uviedol, že žiadosť o udelenie významnej investície stále posudzujú. „Úrad oslovil všetky zainteresované subjekty vrátane magistrátu hlavného mesta a dotknutých mestských častí. Po tom ako úrad dostane predmetné stanoviská, bude pokračovať v posudzovaní žiadosti. O jej vyhodnotení budeme informovať,“ píšu v stanovisku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #významné investície