Stavebná uzávera na areál Ekoiuventy znamená zmenu územného plánu, tvrdí Staré Mesto

Stavebná uzávera na areál a pozemky bývalej Ekoiuventy v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto znamená zmenu územného plánu a je v prvom rade vecou vlastníkov, ako sa k prípadnej uzávere postavia.

11.07.2017 11:02
mičurin, ekoiuventa, kupalisko Foto: ,
Zrevitalizované kúpalisko Mičurin na Búdkovej ulici v Bratislave počas jeho slávnostného otvorenia.
debata

Uvádza sa to v stanovisku mestskej časti Bratislava – Staré Mesto, ktoré poskytla hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková s tým, že následne môže samospráva na prípadné návrhy reagovať. Staré Mesto tak reaguje na požiadavku občianskeho združenia (OZ) Mičurín na vydanie stavebnej uzávery na celý areál a pozemky bývalej Ekoiuventy na Búdkovej ulici.

Podľa stanoviska OZ Mičurín totiž územný plán hovorí, že areál a pozemky bývalej Ekoiuventy sú vyhradené na šport a rekreáciu. "Cieľom OZ Mičurín je, aby sme zabránili na tomto kopci ďalšej výstavbe takzvaných hotelov, prípadne seniordomov, ktoré by sa pred dokončením mohli nakoniec zmeniť napríklad na apartmánové domy s výhľadom na panorámu Bratislavy,“ píše ďalej v stanovisku predseda OZ Mičurín Marcel Šimončič.

Bazén opäť otvorili

Uplynulý týždeň v areáli bývalej Ekoiuventy na Búdkovej ulici v bratislavskom Starom Meste otvorili po prestávke kúpalisko Mičurin. Areál tak po dvoch rokoch ožíva, po prázdninách počítajú aj s otvorením krúžkov pre deti a mládež a na obnovenom amfiteátri plánujú organizovať kultúrne podujatia.

Areál na lukratívnych pozemkoch

Areál bol v 90-tych rokoch predmetom záujmu súkromných osôb, časť pozemkov zmenila majiteľov, a to postupne obmedzovalo prístup verejnosti. Občianske združenie Hrad – Slavín preto oslovilo majiteľa areálu, ministerstvo školstva, aby areál znovu otvorili pre verejnosť. Združenie neskôr iniciovalo návrh na vyhlásenie budov a areálu Ekoiuventy na Búdkovej ulici za národnú kultúrnu pamiatku, čo sa vlani aj podarilo.

Ekoiuventa – Slovenský inštitút mládeže je štátna inštitúcia riadená Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. Predmetom činnosti organizácie je práca s mládežou mimo školy a rodiny a mládežnícka politika na Slovensku, aj mimo neho.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Mičurin #Ekoiuventa