Zreštaurujú najväčšie súsošie kalvárie z dielne Majstra Pavla

Súsošie kalvárie od Majstra Pavla z Levoče z Kostola nanebovzatia Panny Márie v Spišskej Novej Vsi sa dočká obnovy. Najskôr absolvovalo vyšetrenia na röntgene a počítačovom tomografe v spišskonovoveskej nemocnici, teraz stojí pred dôkladným reštaurovaním.

11.07.2017 17:00
socha Majstra Pavla z Levoče, súsošie,... Foto:
"Zdravotný stav" 500-ročných pacientov zisťovali aj pomocou CT-vyšetrení v spišskonovoveskej nemocnici.
debata (1)

Obnovy po desiatkach rokoch sa dočká jedno z menej známych diel Majstra Pavla z Levoče súsošie kalvárie, ktoré má svoje miesto v Kostole nanebovzatia Panny Márie v Spišskej Novej Vsi. Opravené a zreštaurované bude vďaka grantu, ktorý vyhlásila Nadácia VÚB. Súsošie, ktoré tvoria sochy ukrižovaného Krista, Panny Márie a svätého Jána, je už v rukách reštaurátorov.

Trojica drevených sôch bola podľa dekana miestnej farnosti Slavomíra Gállika vytvorená priamo pre Kostol nanebovzatia Panny Márie, ktorý je v Spišskej Novej Vsi a v okolí vôbec najvýznamnejším.

Súsošie kalvárie od Majstra Pavla z Levoče... Foto: Ivan Fleischer
socha Majstra Pavla z Levoče, súsošie, reštaurovanie Súsošie kalvárie od Majstra Pavla z Levoče najskôr absolvovalo vyšetrenia na röntgene a počítačovom tomografe v spišskonovoveskej nemocnici

„Socha ukrižovaného Krista meria 1,87 metra, socha Panny Márie 1,63 metra a socha sv. Jána 1,62 metra. Vytvorené boli okolo roku 1520 a podľa historikov umenia vykazujú črty veľmi precíznej práce. Dokonca je pravdepodobné, že sa na tvorbe niektorých ich častí priamo podieľal aj samotný Majster Pavol,“ hovorí Gállik.

Predpokladá sa, že súsošie mohlo byť naposledy reštaurované pred 50 rokmi, keď sa v Levoči konala pri príležitosti 450. výročia dokončenia hlavného oltára, známeho z Baziliky sv. Jakuba, výstava diel Majstra Pavla. Pri okrúhlom 500. výročí vyhlásila Nadácia VÚB grant na opravu jedného z jeho menej známych diel. O výbere cennosti, ktorá bude finančne podporená sumou 30-tisíc eur, mohli rozhodnúť obyvatelia celého Slovenska. Najviac ich hlasov, viac než 15-tisíc, dostalo práve súsošie kalvárie.

Reštaurovanie súsošia kalvárie v Spišskej Novej... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
reštaurátor Štefan Siváň Reštaurovanie súsošia kalvárie v Spišskej Novej Vsi má na starosti Štefan Siváň.

Súsošie kalvárie bude reštaurované v Spišskom Podhradí. Majiteľ miestnej dielne Štefan Siváň vysvetľuje, že kým sa budú môcť pustiť do samotných prác, musia sochy podstúpiť umelecko-historický výskum. Ten sumou 2-tisíc eur finančne podporilo z programu Obnovme si svoj dom ministerstvo kultúry. Do projektu sa sponzorsky zapojila aj nemocnica v Spišskej Novej Vsi, ktorá poskytla počítačový tomograf a röntgen, aby sa zistila vnútorná diagnostika materiálovej štruktúry sôch.

Podľa Siváňa budú komplexné výsledky výskumu sôch definitívne známe o dva až tri týždne. Samotné vyšetrenia na prístrojoch v nemocnici označil za jedny z neinvazívnych, teda nedeštruktívnych reštauračných metód, pretože sa pri nich nezasahuje do diel fyzickým spôsobom. „Drevná hmota je kompaktná a nie je napadnutá drevokazným hmyzom až tak, ako sa predpokladalo. Ukázalo sa tiež, že na sochách boli v minulosti robené viaceré sekundárne zásahy,“ tvrdí.

Samotné reštaurátorské práce by mali trvať do novembra tohto roku. Skôr než sa už vynovené súsošie vráti do kostola v Spišskej Novej Vsi, bude ešte toto dielo predstavené na výstave v Bratislave. Súsošie kalvárie malo doteraz svoje miesto v Kostole nanebovzatia Panny Márie – a tam by sa podľa slov Gállika malo aj vrátiť. V kostole pôvodom z trinásteho storočia totiž patrí k najvýznamnejším pamiatkam.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Spišská Nová Ves #Majster Pavol z Levoče #súsošie kalvárie #Nadácia VÚB