V druhom štvrťroku sa v Bratislave predalo 1 245 bytov

Počet nových bytov v Bratislave počas druhého štvrťroka 2017 vzrástol. Ponuku novostavieb v hlavnom meste tvorilo 4 840 bytov, čo je o 40 bytov viac ako v prvom kvartáli tohto roka. Celkovo sa za druhý štvrťrok predalo 1 245 bytov, pričom v priemere tieto byty na meter stáli 2 403,42 eura s DPH. Informovala o tom spoločnosť Bencont Investments.

13.07.2017 11:42
stavba, žeriav Foto:
Ilustračná snímka.
debata

Hoci predaj bytov v porovnaní s prvým štvrťrokom klesol o 300 bytov, aj napriek tomu ostal dopyt stále silný a s novou ponukou sa navzájom dopĺňali. Cena ponúkaných bytov v Bratislave sa ku koncu júna dostala na 2 571,65 eura za meter štvorcový s DPH, čo medzikvartálne predstavuje zvýšenie o dve percentá a medziročne o 8,4 %. „Ak by v roku 2017 mali novostavby zdražieť podobne ako v predchádzajúcich rokoch, muselo by v treťom a štvrtom kvartáli dôjsť až ku 6 – 8-percentnému cenovému rastu, čo je nepravdepodobné,“ zhodnotili analytici z Bencont Investments.

Pokiaľ ide o priemernú rozlohu voľných novostavieb, tá dosiahla 65,09 metra štvorcového. Už tretí kvartál po sebe tak rozloha miernym tempom narastá po tom, čo v treťom štvrťroku 2016 dosiahla úroveň 63,4 metra štvorcového. Za rastom rozlohy však podľa spoločnosti nie je fakt, že by sa stavali väčšie byty v rámci jednotlivých izbových kategórií, ale to, že podiel jedno a dvojizbových bytov postupne klesá, zatiaľ čo podiel troj a štvorizbových bytov narastá.

Obyvatelia hlavného mesta v druhom štvrťroku najčastejšie kupovali dvojizbové byty, ktoré tvorili 53 % celkového predaja. Spolu s jednoizbovými bytmi tvorili až 66 % predaja, čo je dôvodom, prečo v ponuke voľných novostavieb narastá podiel troj a štvorizbových bytov. Za nárastom cien aj rozlohy ponúkaných novostavieb Bencont Investments vidí aj stranu dopytu. „Za rastom priemernej ceny voľných bytov teda do istej miery stojí aj skutočnosť, že sa lacnejšie byty jednoducho vypredávajú skôr, zatiaľ čo tie drahšie v nej ostávajú dlhšiu dobu,“ skonštatovala spoločnosť, podľa ktorej to môže viesť postupne k tomu, že o drahšie byty bude čoraz menší záujem a naopak o lacnejšie byty bude záujem stúpať. „Z dôvodu takého vývoja na trhu preto v blízkej budúcnosti neočakávame pokračovanie silného cenového rastu na úrovni 8 – 10 % medziročne ako tomu bolo v roku 2015 a 2016, ale skôr jeho ochladenie niekde na úroveň okolo 5 %,“ uzavrel hlavný analytik Bencont Investments Matúš Jančura.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #byt #ceny nehnuteľností