Rezort školstva nebude žiadať o vydanie stavebnej uzávery na areál Ekoiuventy

Ministerstvo školstva neplánuje v budúcnosti v areáli a na pozemkoch bývalej Ekoiuventy na Búdkovej ulici v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto vyvíjať stavebnú činnosť. Vzhľadom na zákon o kultúrnych pamiatkach to ani nie je možné, preto nevidí zatiaľ dôvod žiadať mestskú časť Bratislava - Staré Mesto o stavebnú uzáveru.

13.07.2017 15:41
mičurin, kupalisko, ekoiuventa Foto: ,
Priestory zrevitalizovaného kúpaliska Mičurin na Búdkovej ulici v Bratislave.
debata

Uvádza sa to v stanovisku ministerstva školstva, ktoré poskytla jeho hovorkyňa Ivana Skokanová s tým, že v prípade areálu Ekoiuventy bude ministerstvo vždy postupovať v súlade so zákonom o národných kultúrnych pamiatkach. Ministerstvo školstva tak reaguje na požiadavku občianskeho združenia (OZ) Mičurín na vydanie stavebnej uzávery na celý areál a pozemky bývalej Ekoiuventy.

Podľa stanoviska OZ Mičurín totiž územný plán hovorí, že areál a pozemky bývalej Ekoiuventy sú vyhradené na šport a rekreáciu. “Cieľom OZ Mičurín je, aby sme zabránili na tomto kopci ďalšej výstavbe takzvaných hotelov, prípadne seniordomov,“ píše v stanovisku predseda OZ Mičurín Marcel Šimončič.

Uplynulý týždeň v areáli bývalej Ekoiuventy na Búdkovej ulici v bratislavskom Starom Meste otvorili po prestávke kúpalisko Mičurin. Areál tak po dvoch rokoch ožíva, po prázdninách počítajú aj s otvorením krúžkov pre deti a mládež a na obnovenom amfiteátri plánujú organizovať kultúrne podujatia. Areál bol v 90-tych rokoch predmetom záujmu súkromných osôb, časť pozemkov zmenila majiteľov, a to postupne obmedzovalo prístup verejnosti. Občianske združenie Hrad – Slavín preto oslovilo majiteľa areálu, ministerstvo školstva, aby areál znovu otvorili pre verejnosť. Združenie neskôr iniciovalo návrh na vyhlásenie budov a areálu Ekoiuventy na Búdkovej ulici za národnú kultúrnu pamiatku, čo sa vlani aj podarilo.

Ekoiuventa – Slovenský inštitút mládeže je štátna inštitúcia riadená Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. Predmetom činnosti organizácie je práca s mládežou mimo školy a rodiny a mládežnícka politika na Slovensku, aj mimo neho.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mičurin #Ekoiuventa