Kostol sv. Michala v Muránskej Dlhej Lúke zdobia unikátne hodiny s odbíjaním

Rímskokatolícky kostol svätého Michala v Muránskej Dlhej Lúke (okr. Revúca), ktorý je Národnou kultúrnou pamiatkou, už zdobia vežové hodiny.

18.07.2017 15:53
MURÁNSKA DLHÁ LÚKA Foto: ,
Pohľad na rímskokatolícky kostol svätého Michala v Muránskej Dlhej Lúke počas inštalácie hodín na všetky štyri svetové strany. Špeciálne hodiny, ktoré patria k najmodernejším svojho druhu darovala miestnemu kostolu veriaca rodina z obce.
debata

Unikátne sú nielen tým, že v prípade výpadku elektriny sa opätovne samé nastavia, ale ich súčasťou je aj zvon, ktorý každú hodinu údermi oznamuje presný čas.

Gotický chrám zo 14. storočia sa konečne dočkal vežových hodín. Ich výrobu aj inštaláciu sponzorovala rodina z obce.

Špeciálne hodiny, ktoré nainštalovala firma z Liptovských Sliačov, majú viacero unikátov. „Vežové hodiny, ktorých priemer je približne 110 centimetrov, presne vedia, aký je deň, mesiac a rok. Vďaka signálu ktorý prijímajú z Frankfurtu, sa aj po výpadku prúdu samé nastavia a nikdy nemeškajú. Keďže investor k nim zaplatil aj zvon, budú obyvateľom Muránskej Dlhej Lúky každú hodinu oznamovať presný čas,“ skonštatoval Patrik Ivák zo zvonárskej dielne Albína Iváka z Liptovských Sliačov. Vďaka tomu, že hodiny poznajú presný čas a dátum, dokážu na Silvestra presne o polnoci odbiť 12×, ale počas Veľkej noci keď je pôst, bude zvon na hodinách mlčať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kostol #Rímskokatolícky kostol svätého Michala