V Prešove začali rátať škody po veternej smršti

Prešovská radnica v súvislosti s nedeľňajšou veternou smršťou žiada obyvateľov, aby nahlásili miesta, kde je potrebné spadnuté stromy a konáre odstrániť z verejných priestranstiev. V meste aj naďalej trvá mimoriadna situácia a 3. stupeň povodňovej aktivity.

24.07.2017 12:09
debata (1)

Vyhlásené boli po nedeľňajšej silnej veternej smršti spojenej s intenzívnym dažďom, pri ktorej na viacerých budovách strhlo a poškodilo strechy. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny-Gazdová, najviac zasiahnuté boli lokality Solivar, sídl. Sekčov, ul. Východná, A. Matušku, Moyzesova, Palárikova. Búrka zasiahla aj centrum mesta, kde boli spadnuté a poškodené stromy. Počas popoludňajších a večerných hodín preto prebiehali záchranné práce.

Na viacerých miestach pracovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru, dobrovoľní hasiči a záchranné zložky pre spadnuté stromy a dolámané konáre na sprejazdnení komunikácií. Podľa informácií z operačného strediska Hasičského a záchranného zboru v nedeľu hasiči najčastejšie zasahovali v lokalitách Sekčov a Solivar, strhnuté strechy na troch rodinných domoch, bytovke na Vansovej ulici a tiež na Spojenej strednej škole Ľudmily Podjavorinskej provizórne prekryli fóliami. Pre poškodené drôty elektrického vedenia a následný výpadok prúdu asistovali aj pri evakuácií osôb zo zaseknutých výťahov. Silný nárazový vietor poškodil aj viaceré stĺpy verejného osvetlenia, trolejbusové vedenie, zatopené boli tiež viaceré pivničné a suterénne priestory. „Pracovníci úradu v spolupráci so zmluvnými firmami sú aktuálne v teréne, mesto nasadilo aj pracovníkov menších obecných služieb. Mimoriadna situácia i 3. stupeň povodňovej aktivity trvá, SHMÚ vydal výstrahu pred búrkami,“ informovala hovorkyňa mesta Prešov.

Kmetóny-Gazdová dodala, že mesto monitorujú a škody na mestskom majetku a verejnej zeleni sa spisujú. Ich výška bude následné vyčíslená. V tejto súvislosti radnica prosí občanov, aby hlásili spadnuté stromy a nánosy konárov z verejných priestranstiev na ich odstránenie počas úradných hodín od 8:00 do 16:00 na telefónne čísla 051/3100 246 alebo 051/3100 505, prípadne e-mailom na petronela.galdunova@presov.sk alebo ingrid.garajova@presov.sk. Prešov naposledy zasiahla obdobná supercela začiatkom júla, odhad vzniknutých škôd bol približne 60-tisíc eur eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #škody #veterná smršť #povodňová aktivita