Začína sa rysovať podoba komplexu na mieste niekdajšieho PKO

Prvá časť komplexu, ktorý vyrastie na nábreží Dunaja na mieste niekdajšieho Parku kultúry a oddychu, vstúpila do fázy posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Developerom tejto časti projektu je spoločnosť Cresco Group. Zámer nadväzuje na River Park I a umiestňuje navrhovaný komplex do polohy severnej časti územia bývalého PKO.

28.07.2017 16:20
debata (1)
zväčšiť Širšie vzťahy a dopravné riešenie. Foto: Cresco Group/EIA
situacia pko Širšie vzťahy a dopravné riešenie.

Pozemok bloku A má tvar pravidelného obdĺžnika s rozlohou približne 182×60m. Zo severu ho ohraničuje cesta, z juhu promenáda, na západe objekt Vodohospodárskej výstavby, ktorého vonkajšia hrana leží na hranici pozemku. Celková plocha riešeného územia je 12 933 metrov štvorcových. Zastavaných bude 4 528 metrov štvorcových. Uvádza sa v zámere výstavby predloženom na posúdenie.

Architekti zo štúdia Bogle Architects navrhli štyri až päťpodlažný objekt paralelný so smerom promenády, z ktorého vychádzajú štyri lichobežníkové budovy s maximálne deviatimi podlažiami. Vytvárajú tak vnútorné polootvorené átriá.

Objekt počíta s 295 obytnými jednotkami, z toho by malo byť 174 apartmánov. Architekti navrhli 661 parkovacích miest v podzemnej garáži.

Začiatok realizácie predpokladá developer v marci 2019 a jej ukončenie o dva roky.

zväčšiť Severný pohľad. Foto: Cresco Group/EIA
severny p Severný pohľad.
zväčšiť Južný pohľad od Dunaja. Foto: Cresco Group/EIA
juzny p Južný pohľad od Dunaja.

„Projekt, tak ako je navrhnutý, predstavuje mimoriadne drsný zásah do budúceho výzoru nábrežia. Je len málo príkladov tak zreteľnej privatizácie priestoru, ako je návrh „CPR-A“, kde sú potenciálne verejné priestory takmer v centre mesta nahradené súkromnými záhradkami, ironicky nazvanými ‚komunitné záhrady‘. Tak radikálne oddelenie verejného (a značne obmedzeného) a privátneho by nemalo byť pripustené,“ uvádzajú autori projektu Bratislava YIMBY, ktorí svojím blogom podporujú výstavbu a rozvoj mesta a prinášajú informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v hlavnom meste.

Upozorňujú aj na dopravné riešenie, ktoré podľa ich názoru „počíta len s rozširovaním pruhov pre autá a chodci a cyklisti sú skôr trpení ako podporovaní.“

Adrian Gubčo za tím Bratislava YIMBY však upozorňuje, že podiel viny má aj mesto. „Mesto kumulovalo zlé rozhodnutia vo vzťahu k danému priestoru. Prvé zlé rozhodnutie sa udialo ešte za primátora Ďurkovského, keď sa rozhodlo o predaji pozemkov pod budovami PKO súkromnému investorovi. Chybu spravil aj jeho nástupca, pán Ftáčnik, keď sa pod tlakom časti verejnosti rozhodol pre súdny spor s investorom, ktorý pre mesto dopadol zle, čo sa nakoniec veľmi zlým spôsobom pokúsil vyriešiť súčasný primátor, keď sa dohodol na urovnaní sporu, no za cenu vzdania sa možností mesta zasahovať do výzoru projektu. Pre developera sa tak otvorili možnosti postaviť na nábreží prakticky čokoľvek v medziach veľmi hrubých limitov, čoho dôsledkom je teraz zverejnený návrh,“ dodal.

Polyfunkčný blok CPR-A je súčasťou väčšieho investičného zámeru, ktorý je rozdelený na tri časti, označené ako blok A,B,C. Blok A je vymedzený pre samotný objekt CPR – A, Blok B tvorí navrhovaný objekt Planetária – CPR-B a blok C tvorí navrhovaný komplex CPR-C. Developermi projektu sú Cresco Group a J&T Real Estate.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #PKO