Vodné delá nie sú riešenie, problém bezdomovcov treba riešiť systematicky

Neziskové organizácie reagujú na výroky starostky Podunajských Biskupíc, ktorá chce na bezdomovcov poslať hasičské autá.

07.08.2017 11:30
debata (10)

V Bratislave je veľmi málo miest, kam môžu ísť ľudia bez domova, preto je samozrejmé, že zostávajú na verejných priestranstvách. Tvrdia to zástupcovia mimovládnych organizácií v otvorenom liste, ktorým reagujú na vyjadrenia starostky bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice Alžbety Ožvaldovej. Starostka v letnom čísle Biskupických novín napísala, že keď sa bezdomovci budú zdržiavať pod stromami, pošle na nich hasičské autá. Agentúru SITA o tom informoval zástupca riaditeľa neziskovej organizácie Depaul Slovensko Jozef Kákoš.

Alžbeta Ožvaldová v miestnych novinách odpovedala na list obyvateľky Podunajských Biskupíc, ktorá sa sťažovala na bezdomovcov, ktorí si „rezervovali“ lavičky pred panelákmi a okrem toho obťažovali domácich krikom a znečisťovaním okolia.

„Je neúnosné, aby vás vo dne i v noci obťažovali bezdomovci. Minulý rok sme dali odstrániť lavičku na zastávke, odstránime ďalšie lavičky, lebo nemáme inú zákonnú možnosť, ako ich odtiaľto vytlačiť,“ napísala v letnom čísle Biskupických novín Ožvaldová. Starostka pripomenula, že podnet riešila aj s mestskou políciou a o pokutovaní bezdomovcov je zbytočné hovoriť, pretože pokuty nemajú z čoho platiť.

Predstavitelia bratislavských mimovládnych organizácií tvrdia, že represie, ktoré chce starostka uplatniť, iba podporia ďalšie násilie. Odmietanie zo strany občanov a úradov totiž bezdomovcov zahnalo na okraj spoločnosti. „Preto, že odmietate problémy ľudí bez domova vidieť a systematicky riešiť, ešte stále s bezdomovectvom vo svojej mestskej časti zápasíte,“ odkazujú neziskovky starostke a pripomínajú, že na Slovensku máme množstvo odborníkov a organizácie, ktoré pracujú s ľuďmi bez domova, „stačí ich len osloviť, požiadať o pomoc a vytvoriť vhodné podmienky na ich prácu“.

Podľa Kákoša v Podunajských Biskupiciach nemajú ani terénnu službu pre ľudí bez domova, ani nízkoprahové denné centrum či nocľaháreň. „Vodné delá nie sú riešenie a nenahradia bývanie. Ak ich vyženiete, vrátia sa. Oni tu totiž stále sú a budú tu, nemajú domov,“ uviedol Kákoš.

Pod otvorený list sa podpísali organizácie pracujúce s ľuďmi bez domova v Bratislave – Depaul Slovensko, n.o., Domov Sv. Jána z Boha, n.o., Komunita Sant'Egídio, OZ Kresťania v meste, OZ Proti prúdu, OZ Stopa a OZ Vagus.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #bezdomovci #Podunajské Biskupice