Potok Svinica trápi ľudí v okolí

Potok Svinica v miestnej časti Bánoviec nad Bebravou spôsobuje už roky starosti mestu aj jeho obyvateľom. Len čo sa spustí prietrž mračien, potok sa vybreží a zaplaví cestu a pivnice. Vedenie mesta vraví, že za to môže hustý porast pri potoku a nánosy. Žiadajú kompetentných zo Správy povodia hornej Nitry, pod ktorých opateru Svinica patrí, aby urobili nápravu.

17.08.2017 16:00
parkovisko Foto:
Takto to vyzerá v Bánovciach každý rok, správca však tvrdí, že potok nie je problematický.
debata (2)

„Správa povodia hornej Nitry neeviduje zatápanie rodinných domov v katastrálnom úseku Bánovce nad Bebravou z toku Svinica. Takisto neevidujeme zatápanie z povrchového odtoku,“ reagoval na výhrady Tomáš Januš z úseku generálneho riaditeľstva Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Podľa neho je daný tok v spomínanom úseku upravený na storočný prietok vody a nachádzajú sa v ňom len menšie nánosy. Zdôraznil, že keďže tu nie je dodržané ochranné pásmo vodného toku, daný úsek nie je prístupný pre mechanizmy, ktoré by mohli vykonať čistenie toku. „Uvedený úsek nie je zaradený do plánu opráv a údržby na rok 2017,“ uzavrel Januš.

Iný názor však majú obyvatelia miestnej časti Dolné Ozorovce aj vedenie mesta Bánoviec nad Bebravou. „Problém je v celom meste, ktorým pretekajú vodné toky Bebrava, Svinica, Radiša, Jelešnica a Inovec. Ťažko povedať, s ktorým je najväčší problém, záleží na tom, kde prší, kedy prší. Keď sa topí sneh z hôr, je to Radiša, ak je búrka na opačnej strane, tak Bebrava,“ vysvetlil Maroš Nagy z odboru vnútornej správy Mestského úradu v Bánovciach nad Bebravou.

Všetky majú jedného správcu. „Ten má za povinnosť odstraňovať či už spadnuté stromy, alebo nejaké nánosy, jednoducho všetko, čo zabraňuje odtoku. Robia to veľmi sporadicky. My ich na to upozorňujeme pravidelne každý rok, ale taká všeobecná odpoveď je, že majú málo ľudí a peňazí. Mávame na toku Svinica vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity, a to už býva taký stav, keď sa voda vylieva z koryta,“ dodal Nagy.

Zarastené brehy Svinice. Foto: Pravda, Tatiana Michalková
breh Zarastené brehy Svinice.

Podľa neho voda zaplavuje cesty aj pivnice. Domy zatiaľ nevytopilo. „Boli už zaplavené záhrady, ale domy ešte nie. Čaká sa, kedy to príde,“ varuje Nagy. Hovorí, že správcu pozývali aj na zasadnutie povodňovej komisie, kde sa však nezúčastnil. „Žiadali sme listom o odstránenie brehových porastov, čo robíme každý rok. Sľúbia, že to urobia a aj prídu a spravia Bebravu, úsek na dvesto, tristo metroch, ale ďalej nejdú,“ dodala prednostka Mestského úradu v Bánovciach nad Bebravou Alexandra Gieciová. Vraví, že keby prišiel silnejší dážď, Svinica sa opäť vyleje. „Ľudia majú z toho obavy,“ uzavrela prednostka.

Všetci majú gumáky

„Čo som tu, ešte sa nespravilo nič, a to každý rok iniciujem, interpelujem, zvolávam protipovodňovú komisiu. Občania sa mi sťažujú nonstop. Aj minule sme už zháňali vrecia s pieskom, ešte pol hodiny a tieto domy sú všetky vytopené,“ povedala poslankyňa za miestnu časť Mária Peťovská. Podľa nej sa ľudia sami snažia udržiavať koryto potoka čisté, správca však brehy a koryto nečistí tak, ako má.

„Koryto potoka Svinica od začiatku katastra Horné Ozorovce až po sútok s Bebravou nemá pána. Niekedy to bola zregulovaná rieka, dnes je to džungľa,“ ukazuje ustarostene na zarastené brehy potoka. „Gumáky tu máme všetci nachystané pre každý prípad pri dverách. Cestu a pivnice nám tu vytápa pravidelne, všetci sa modlíme za to, aby s tým už niekto niečo spravil. Vždy, keď sa zatiahne, s obavami pozeráme na oblohu,“ povedala staršia obyvateľka Ozoroviec.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #potok #Bánovce nad Bebravou #Svinica