Miesto podpisu mierovej dohody na Ľubovnianskom hrade zachránia

Vzácny architektonický klenot by sa mohol konečne opäť ukázať v plnej kráse. Gotický palác s pivnicami, ktorý je súčasťou Ľubovnianskeho hradu a zároveň jedinou nesprístupnenou časťou tejto historickej pamiatky, v súčasnosti obsadili v znamení jeho záchrany reštaurátori.

17.08.2017 17:00
Palác Foto:
Zachovaná časť gotického paláca prejde rekonštrukciou.
debata

Palác je vôbec najstaršou stavbou hradu a spomedzi jeho ďalších častí jednoznačne vyčnieva. Zachovali sa z neho už len pivničné priestory a zakonzervovaný kúsok vonkajších severných ruín bez zastrešenia. Pre pamiatkarov je veľmi vzácny, pretože je živou pripomienkou obdobia gotiky. „V rámci obnovy plánujeme zachrániť a zrekonštruovať najmä to, čo z neho zostalo, špeciálne jeho podzemie,“ vysvetľuje riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

Práce, ktoré už odštartovali a potrvajú približne mesiac, budú zamerané predovšetkým na vyplnenie južnej steny, interiérovej klenby a odvodnenie. „Z ministerstva kultúry sme na to dostali finančnú dotáciu vo výške 15-tisíc eur, ďalších 1 750 eur pôjde z nášho rozpočtu,“ zdôrazňuje Mikulík.

Práve v gotickom paláci sa konalo mierové stretnutie, na ktorom sa zúčastnili slávni panovníci, dokonca aj rímsky a uhorský kráľ Žigmund Luxemburský a poľský vládca Vladislav II. Jagelovský. Podpísali tu dohodu, ktorá ukončila vážne konflikty a vypaľovanie významných ustanovizní po celej Európe.
Dalibor Mikulík, riaditeľ Ľubovnianskeho múzea

Komplexná záchrana gotického paláca bude podľa neho stáť dovedna až 150-tisíc eur. „To, čo nás teraz čaká, bude prebiehať za plnej prevádzky hradu, návštevníci teda nebudú nijako obmedzovaní. Verím, že do dvoch rokov by sme mohli tento vzácny ľubovniansky poklad predstaviť celý,“ dodáva riaditeľ múzea.

Podľa Mikulíka turisti uvidia nádherné pivnice s pôvodnými portálmi zachovanými v origináloch. Múzeum tam plánuje zriadiť expozície, v ktorých bude prezentovať rozmanité obchodné cesty. Keďže zámok postavili na významných tepnách vedúcich po vode alebo po súši, bude sa dať nahliadnuť aj do niekdajších tajov medzinárodného kšeftovania.

Ľubovniansky hrad bol postavený ako gotický, v ďalších storočiach však prešiel pri prestavbách a úpravách aj obdobiami renesancie a baroka. Práve v zakonzervovaných ruinách paláca sa dá odpozorovať tento výnimočný architektonický vývoj. Miesto bolo navyše svedkom mimoriadne významnej historickej udalosti.

„Najdôležitejšia vec v dejinách sa tu uskutočnila v roku 1412. Práve v gotickom paláci sa konalo mierové stretnutie, na ktorom sa zúčastnili slávni panovníci, dokonca aj rímsky a uhorský kráľ Žigmund Luxemburský a poľský vládca Vladislav II. Jagelovský. Podpísali tu dohodu, ktorá ukončila vážne konflikty a vypaľovanie významných ustanovizní po celej Európe,“ dopĺňa Mikulík.

V rámci obnovy plánujeme zachrániť a zrekonštruovať najmä to, čo z neho zostalo, špeciálne jeho podzemie.
Dalibor Mikulík, riaditeľ Ľubovnianskeho múzea

Podpísanie kľúčového dokumentu znamenalo aj začiatok rokovaní o pôžičke, ktorá 8. novembra 1412 vošla do análov Uhorska ako takzvaný poľský záloh. Žigmund Luxemburský si vtedy od Vladislava II. Jagelovského požičal 37-tisíc kôp pražských grošov, za čo venoval našim severným susedom trinásť spišských miest plus Starú Ľubovňu, Podolínec a Hniezdne. Poľský záloh trval dlhých 360 rokov a skončil sa v 18. storočí. Späť pod uhorskú správu sa územie podarilo prinavrátiť až cisárovnej Márii Terézii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Stará Ľubovňa #Ľubovniansky hrad #palác #historická pamiatka