Sedem strážcov zachraňuje kostolík na Gemeri

Minulosť zachraňujú pre budúcnosť. Dobrovoľníci a nadšenci sa usilujú o záchranu a obnovu roky nepovšimnutej a chátrajúcej národnej kultúrnej pamiatky, ktorou je rímskokatolícky kostol v Henckovciach v okrese Rožňava.

21.08.2017 14:30
debata (3)
zväčšiť Rímskokatolícky kostol v Henckovciach v okrese... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
henck10 Rímskokatolícky kostol v Henckovciach v okrese Rožňava.

Roky sa nevyužíva a úplne zmizol z očí. A to aj napriek tomu, že je súčasťou Gotickej cesty predstavujúcej najmä sakrálne pamätihodnosti Gemera a neleží ani ďaleko od hlavnej cesty z Rožňavy smerom na Poprad, ktorá je turisticky frekventovaná. Vďaka nadšencom však bude kostolík opäť vítať návštevníkov.

Starostka obce Henckovce so 440 obyvateľmi Viera Nemcová vysvetľuje, že kostolík z 13. storočia prestal plniť svoju funkciu po tom, čo sa z obce vytratilo obyvateľstvo katolíckeho vierovyznania, a tak ho asi pred 25 rokmi zatvorili. Odvtedy neplní svoj účel.

zväčšiť Aktivisti povynášali veci z kostolíka a začali... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
henck1 Aktivisti povynášali veci z kostolíka a začali ho čistiť.

Obyvatelia obce – evanjelici – majú svoj vlastný duchovný chrám. Kostolík roky chátral a cirkev ako vlastník, no ani obec nemali zdroje na jeho údržbu a obnovu. Teraz mu svitá na lepšie časy.

Už asi pred šiestimi rokmi sa o obnovu jeho strechy postarali ľudia z občianskeho združenia Gotická cesta so sídlom v Rožňave, ku ktorým sa v týchto dňoch pridali aj aktivisti z radov vysokoškolských študentov.

zväčšiť Vlado Ondrejovič hovorí, že kostol zachraňujú v... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
henck3 Vlado Ondrejovič hovorí, že kostol zachraňujú v rámci svojho voľného času.

„Vytvorili sme projekt s názvom Sedem strážcov. Ten názov preto, lebo je nás sedem študentov architektúry či histórie, čo sme sa rozhodli spestriť si prázdniny záchranárskymi prácami na kostolíku v Henckovciach. Z Nadácie Pontis sme získali peniaze, za ktoré sme strávili v Henckovciach celý týždeň. Počas neho my, ale aj dobrovoľníci z obce a tiež odborníci z občianskeho združenia Gotická cesta, sme kostolík vyčistili a revitalizovali vrátane zachovaného inventáru. V sobotu naše snahy vyvrcholili kultúrno-spoločenským podujatím práve v jeho priestoroch. Otvorili sme ho turistom i každému, kto chcel prísť. Ľudí sme informovali o histórii tohto chrámu i o plánoch, ktoré s ním máme,“ prezradil Vladimír Ondrejovič, ktorý je jedným zo Siedmich strážcov.

Študenti, ale aj odborníci zo združenia Gotická cesta plánujú do kostolíka v Henckovciach opäť priviesť turistov, no zachovať ho chcú aj na duchovné účely. „Chceme, aby sa kostol stal informačným bodom Gotickej cesty. Je roky nevyužívaný, pritom má veľmi dobrú polohu a je v lokalite, kde sú viaceré ďalšie turistické atrakcie ako napr. kaštieľ Betliar, hrad Krásna Hôrka či viaceré jaskyne. Spolu s občianskym združením Gotická cesta v ňom chceme zriadiť informačné tabule o pamiatkach Gotickej cesty s mapami a telefónnymi číslami, aby sa turista putujúci touto turistickou cestou vedel zorientovať,“ dodal Ondrejovič.

zväčšiť Interiér kostolíka. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
henck7 Interiér kostolíka.

Myšlienku podporujú aj v združení Gotická cesta, ktorá už niekoľko rokov pomáha majiteľom pamiatok, najmä gotických kostolíkov v Gemeri, s ich záchranou a zveľaďovaním. Eva Šmelková zo združenia tvrdí, že o záchranu kostolíka v Henckovciach sa usilujú už niekoľko rokov.

Aj preto, lebo sa v ňom nachádzajú vzácne stredoveké a renesančné maľby a mal by čo ponúknuť turistom. Po oprave strechy spred pár rokov však musí kostol ešte predtým, ako bude informačným bodom Gotickej cesty, podstúpiť ďalšie zásahy.

zväčšiť Kostolík je národnou kultúrnou pamiatkou. Dlhé... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
henck4 Kostolík je národnou kultúrnou pamiatkou. Dlhé roky však chátral.

„Po archeologicko-reštaurátorskom výskume, ktorý sa v kostole už realizoval, treba v ňom sanovať vlhkosť, teda ho odvlhčiť, potom urobiť podlahy a zreštaurovať. Potom bude pripravený na ďalšie využitie,“ zdôraznila Šmelková.

Združenie chce na potrebné práce aj s jeho vlastníkmi získať verejné zdroje. „Z ministerstva kultúry, z programu Obnovme si svoj dom, odkiaľ sme už peniaze na obnovu pamiatky aj čerpali,“ doplnila Šmelková. Či sa im kostol podarí sprístupniť o rok a či o dva, to závisí od toho, ako sa im bude dariť získavať zdroje.

Starostka Henckoviec vraví, že starý katolícky kostolík je najväčšou pamätihodnosťou ich obce. Na zozname kultúrnych pamiatok je aj ich evanjelický kostol z 18. storočia a k pamiatkam radí aj starú, pôvodom cirkevnú evanjelickú školu z roku 1900, ktorá tiež potrebuje obnovu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dobrovoľníci #kostolík #Gemer