Nová regionálna značka Podunajsko má pomôcť miestnym výrobcom

Dolný Žitný ostrov sa dočkal svojej regionálnej značky kvality. Miestna akčná skupina Združenie Dolný Žitný ostrov a miestna akčná skupina Podunajsko uviedli v auguste tohto roka na trh svoju vlastnú regionálnu značku kvality Podunajsko.

21.08.2017 15:42
regionálna značka kvality, Podunajsko Foto:
Regionálnu značku kvality Podunajsko uviedli v auguste tohto roka.
debata

Do projektu sa zapojilo 33 obcí z komárňanského a novozámockého okresu. Cieľom regionálnej značky je zvýšenie povedomia o miestnych výrobcoch tradičných produktov.

Ocenili prvých desať produktov

V prvej várke bolo touto značkou ocenených desať produktov. Výrobcovia hodnotia tento nápad veľmi pozitívne. "Potešilo nás, že vznikla nová regionálna značka poctivých potravín a boli sme vybratí hneď ako prví,"vyjadrila sa majiteľka spoločnosti Georgina Farm Veronika Nagy. Spoločnosť dostala značku kvality za svoje domáce syry. Okrem výroby syrov sa spoločnosť z Kolárova zaoberá aj výrobou vína.

Držitelia značky očakávajú zvýšený záujem

Je záujem, aby výrobky miestnych producentov boli v správnom čase na správnom mieste. Teda na miestach, ktoré navštevujú turisti. Zároveň by sa k nim mali dostať domáci a firmy, aby produkty mohli v rámci reprezentácie rozdať alebo darovať priateľom. Nitriansky samosprávny kraj plánuje od budúceho roka podporovať dotáciou jednotlivých držiteľov značky kvality. „Očakávam, že sa zvýši záujem o regionálne potraviny a dúfame, že príde viac zákazníkov do našich predajní. Privítali by sme aj centrálnu podporu prostredníctvom medializácie alebo pozvaním na mediálne akcie,“ doplnila Veronika Nagy.

Medzi prvýh desať držiteľov regionálnej značky kvality sa dostali aj mäsové produkty (Zalán Csizmadia – ZALIWAY z Tône), špaldová múka (Oto Farkas – PD SOKOLCE), produkty z maku (Ing. Bálint Pém – PEMAK Patince), víno (Ing. Ján Karkó – Búč), ovocné šťavy (Ing. Gejza Varga – Kravany nad Dunajom), konzervované produkty z ovocia a zeleniny (František Duka – Kravany nad Dunajom), med (Zoltán Németh – Iža), (Včelárstvo Lőgörpuszta – Zemianska Olča) a sušená zelenina (Ing. Helena Kucseraová – Okoč).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #podunajsko #regionálna značka kvality