Považskobystrická plaváreň sa rúca, rozpadá sa bazén aj strop

Považskobystrická krytá plaváreň prežíva ťažké časy. Vrásky na čele robia mestu najmä veľké priesaky vody z bazéna do elektroinštalácie pod ním. Zateká navyše aj strecha a strop sa pomaly rozpadá.

22.08.2017 15:00
plavareň, Považska Bystrica, strop Foto: ,
Riaditeľ mestských športových klubov v Považskej Bystrici Vladimír Kubovič ukazuje v priestoroch pod bazénom fľaky od presakujúcej vody.
debata (3)

Tento stav podľa vedenia paradoxne zapríčinila rekonštrukcia plavárne z roku 2005. Takmer tridsať rokov fungovala takmer bez problémov – odvtedy ju stíha jedna katastrofa za druhou. Navyše firma, ktorá kontroverznú opravu realizovala, už neexistuje.

Strop haly aktuálne vyzerá, akoby mal každú chvíľu spadnúť. „Toto je stav po nevydarenej kompletnej rekonštrukcii,“ hovorí riaditeľ Mestských športových klubov Vladimír Kubovič. Ešte horšie ako hore, kam ukazuje, to však podľa neho vyzerá pod bazénom, kde sa tvoria veľké vodou napité fľaky.

To, že situácia je naozaj vážna, odhalili údržbárske práce, ktoré sa na plavárni robia každoročne počas letných prázdnin. Podľa hovorkyne primátora Považskej Bystrice Ivety Kováčikovej pri nich zistili, že priesaky okolo bazéna hrozivo zasahujú do rozvodov elektrickej siete. „Hrozí tak nebezpečenstvo úrazu elektrickým prúdom, a to nielen zamestnancom plavárne, ale aj jej návštevníkom. Mesto a športové kluby začali okamžite prijímať opatrenia na odstránenie tohto stavu,“ vysvetľuje Kováčiková.

Podľa Kuboviča sú priesaky fatálne a havarijný stav neodvratný. „Zasahujú do elektrorozvodov a strojovne, situácia je doslova neprípustná. Keď odkryjeme kachličkovú dlažbu okolo celého bazéna, dokážeme identifikovať, aký čas budeme potrebovať na opravu, aby sa niečo takéto už do budúcna neopakovalo. Ak všetko prebehne ideálne, sme schopní to zrealizovať do konca septembra,“ tvrdí Kubovič.

Doplatia na to považskobystrickí plavci

Priesaky však nie sú zďaleka jediným problémom, ktorý plaváreň sužuje. Rozum zostáva stáť nad „zrekonštruovaným“ stropom. „V blízkej budúcnosti sa nevyhneme ani jeho oprave. Budúce leto sa k tomu snáď dostaneme,“ dodáva primátor Karol Janas, ktorý kvôli situácii už urgentne zvolal mestské zastupiteľstvo. „Požiadali sme o zmenu rozpočtu. Boli tu už aj rozpočtári, ktorí si prezreli prípadný rozsah prác, pričom predpoklad je niekde na úrovni 100-tisíc eur,“ vraví.

Plaváreň býva každoročne zatvorená od júla do konca augusta a sprístupnené je len letné kúpalisko. Súčasná „stopka“ tak spraví škrt cez rozpočet aj miestnym športovcom. Považskobystrický plavecký oddiel v súčasnosti podľa trénera Karla Procházku tvorí okolo dvesto šikovných detí.

„Vedeli sme, že takáto situácia príde. Sme na ňu viac-menej pripravení a vieme si s ňou poradiť,“ dopĺňa Procházka s tým, že plavci budú zatiaľ trénovať v Púchove a v Žiline. „Ale to len tí vrcholoví, tí úplne top. Ostatní si budú musieť počkať na október,“ uzatvára.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zatekanie #poškodenie #plaváreň v Považskej Bystrici #priesaky vody