Galandiu plánujú opraviť do konca roku 2019

Galanta chce zatvorené termálne kúpalisko Galandia po odstránení vážnych technických nedostatkov otvoriť najneskôr do konca roku 2019.

23.08.2017 09:58
Galandia, akvapark Foto: ,
Mesto Galanta má do konca augusta oznámiť ministerstvu hospodárstva termín opätovného otvorenia kúpaliska.
debata

Vyplýva to z harmonogramu prác, ktoré je potrebné na znovuotvorenie Galandie vykonať. Tento termín chce vedenie mesta oznámiť aj ministerstvu hospodárstva. Mestské zastupiteľstvo v Galante bude o harmonograme rokovať vo štvrtok 24. augusta. Kúpalisko je pre vážne problémy so statikou zatvorené od konca roku 2015.

Mesto Galanta má do konca augusta oznámiť ministerstvu hospodárstva termín opätovného otvorenia kúpaliska. Ministerstvo upozornilo primátora Galanty Petra Pašku, že ak kúpalisko nebude uvedené do prevádzky, odstúpi od zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku. Galanta by v takom prípade musela vrátiť eurofondy vo výške viac ako štyri milióny eur. Termálne kúpalisko Galandia bolo v prevádzke od leta 2007, náklady na jeho výstavbu dosiahli približne osem miliónov eur. Zhruba polovicu galantská radnica získala z európskych fondov, zaviazala sa však k jeho prevádzkovaniu počas najmenej pätnástich rokov.

Prednosta Mestského úradu v Galante Miroslav Psota spracoval materiál, ktorý okrem časového harmonogramu obsahuje aj nevyhnutný rozsah sanácie kúpaliska. Jeho súčasťou však nie je vyčíslenie nákladov spojených so sanačnými prácami, pretože zatiaľ nie je vypracovaná projektová dokumentácia. Od zatvorenia kúpaliska bolo urobených niekoľko statických posudkov s rôznymi závermi. Mestské zastupiteľstvo v Galante vytvorilo odbornú komisiu, ktorá sa venuje Galandii. Jej členovia sa zhodli na potrebe prieskumu nosnej oceľovej konštrukcie a zdokumentovaní aktuálneho stavu statiky. Až potom príde na rad definitívne rozhodnutie, akým spôsobom a v akom rozsahu bude sanácia objektu nevyhnutná.

Podľa jedného zo statických posudkov hrozila havária konštrukcie objektu Galandie, ktorá mohla ohroziť životy a zdravie návštevníkov, už od otvorenia tohto kúpaliska. Primátor Paška krátko po prijatí rozhodnutia o zatvorení kúpaliska informoval, že nedostatky vznikli už pri projektovaní a výstavbe objektu. Kúpalisko Galandia v Galante navštevovalo ročne asi 100-tisíc ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Galandia