Druhý viceprimátor Popradu Gašper odstúpi z funkcie, Poslanci odmietli pokračovať v rokovaní

Druhý viceprimátor Popradu Pavol Gašper odstúpi koncom mesiaca zo svojej funkcie, poslancom však naďalej ostane.

24.08.2017 09:24 , aktualizované: 11:39
debata (4)

Oznámil to počas dnešného brífingu v Poprade. Podľa jeho slov ide o reakciu na posledné udalosti v súvislosti s primátorom Jozefom Švagerkom, ktorý šoféroval pod vplyvom alkoholu, policajti mu namerali viac ako jedno promile. „Situácia, ktorá vznikla v meste za posledný týždeň a všetky okolnosti vrátane súčasného stavu ma doviedli k presvedčeniu, že nie je prípustné, aby som ďalej podporoval súčasné vedenie mesta. Z tohto dôvodu som sa rozhodol, že ku koncu tohto mesiaca odstupujem z funkcie druhého zástupcu primátora mesta Poprad," uviedol Gašper.

Viceprimátor, ktorý kandiduje za predsedu Prešovského samosprávneho kraja a tiež krajského poslanca, poprosil všetkých, aby si uvedomili, že primátor Švagerko je v nesmierne ťažkej životnej situácii, ako aj jeho rodina. „Chcel by som všetkých veľmi pekne poprosiť, aby sme im všetkým pomohli vrátiť sa do normálneho slušného života, lebo každý jeden človek je hodný toho, aby sme mu pomohli žiť slušný a dôstojný život,“ povedal. Popradský primátor Švagerko ešte v stredu v písomnom vyhlásení uviedol, že je pripravený odstúpiť z postu primátora a niesť všetky následky v súvislosti s udalosťami posledných dní. Vo svojom vyjadrení uviedol, že si plne uvedomuje vzniknutú situáciu, ktorú spôsobil, a úprimne ju ľutuje. Ospravedlňuje sa aj svoje rodine, Popradčanom, kolegom a poslancom. Obvinený je z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, stíhaný je na slobode, pričom v prípade dokázania viny mu hrozí ročné väzenie.

Popradský primátor môže prísť o post primátora, keďže podľa zákona o obecnom zriadení mandát zaniká, ak bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin alebo bol právoplatne odsúdený za trestný čin, ak výkon trestu odňatia slobody nebol podmienečne odložený. Rovnako by Švagerko mohol prísť aj o doterajšie členstvo v Kresťanskode­mokratickom hnutí (KDH).

Poslanci odmietli pokračovať v rokovaní

Prvý viceprimátor Popradu Igor Wzoš dnes prerušil rokovanie mestského zastupiteľstva. Ako povedal, dohodol sa tak s ostatnými poslancami. „Ocitli sme sa vo veľmi zložitej situácii a v záujme toho, aby toto mesto ďalej napredovalo, aby boli zachované všetky jeho funkcie a nevznikal chaos, dohodli sme sa, že preruším rokovanie,“ uviedol dnes.

Išlo o reakciu na udalosti posledných dní, ktoré odštartovalo prichytenie popradského primátora Jozefa Švagerka, ktorý šoféroval vozidlo pod vplyvom alkoholu. Ten na rokovanie neprišiel, podľa Wzoša čerpá dvojtýždňovú dovolenku. Poslanec Štefan Pčola dnes oznámil, že Klub nezávislých poslancov „nebude schvaľovať finančné, majetkové a strategické zámery mesta do času, kým nebude jasne, zreteľne a jednoznačne formulované vyjadrenie primátora mesta Jozefa Švagerka k zotrvaniu, respektíve odstúpeniu z funkcie primátora“.

Podľa viceprimátora Wzoša by tak dnešné zastupiteľstvo nebolo vzhľadom na rozhodnutie nezávislých poslancov uznášaniaschopné. Najbližšie zastupiteľstvo by sa malo uskutočniť budúci týždeň 30. augusta.

Rokovanie mestského zastupiteľstva sa malo začať dnes o 9:00, už od začiatku si však poslanci vyžiadali dve prestávky. „Dvakrát bolo prerušené, aby sme sa zodpovedne rozhodli, ako budeme postupovať ďalej,“ vysvetlil Wzoš, ktorý bude rovnako čakať na vyjadrenie Švagerka.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #Pavol Gašper