Betónové kryty majú vyriešiť neporiadok na sídliskách v Nových Zámkoch

Problém s neporiadkom okolo kontajnerov v meste sa rozhodli novozámockí poslanci riešiť betónovými krytmi. Inštalovať ich chcú čím skôr. Neporiadok okolo kontajnerov vzniká hlavne kvôli vandalom a bezdomovcom, ktorí odpadky z kontajnerov vyberajú a nechávajú ich mimo nich. Vietor ich potom rozfukuje zo sídlisk do celého mesta.

30.08.2017 16:00
debata

Problémom je aj objemný stavebný odpad, ktorý tam vynášajú obyvatelia sídlisk. Preto poslanci rozhodli o skúšobnom osadení betónových krytov na kontajnery na najviac znečistených sídliskách v meste.

„Mnohokrát sa stretávame s odpadkami, ktoré sa povaľujú okolo kontajnerov. Vandali a bezdomovci taktiež poškodzujú kontajnery, alebo ich nechávajú otvorené, čo spôsobuje nepríjemný zápach na sídliskách,“ odôvodnila potrebu riešenia situácie Monika Kutenicsová, vedúca odboru komunálnych služieb.

Betónové kryty osadia na existujúce 1 100 litrové kontajnery. Okrem toho, že tieto kryty zabraňujú vyberaniu odpadkov, chránia aj pred vetrom a slnkom a odpad sa tak rýchlo nerozkladá a nevzniká zápach. S použitím betónových krytov súhlasil aj primátor mesta. „Stotožňujem sa s rozhodnutím začať na najviac postihnutých sídliskách. Ak sa naše kroky ukážu ako efektívne, budeme pokračovať ďalej,“ podporil návrh primátor Otakar Klein.

Betónové kryty na kontajnery neboli jediným možným riešením neporiadku v ich okolí. Druhým variantom boli polopodzemné kontajnery. Tieto by boli síce objemnejšie a nemuseli by sa vynášať tak často, ale ich osadenie by trvalo dlhšie. Museli by sa nakúpiť úplne nové kontajnery a ich osadenie by bolo aj finančne náročnejšie. Taktiež by musel byť použitý nový systém odvozu odpadu. „Nevýhodou polopodzemných kontajnerov je existencia sietí pod zemou, zvýšila by sa donášková vzdialenosť a firma Brantner, ktorá sa stará o odpad v meste, by musela zabezpečiť špeciálne auto na odvoz týchto kontajnerov,“ vyjadrila sa Monika Kutenicsová.

Viacerí poslanci sa však prikláňali skôr k polopodzemným alebo podzemným kontajnerom, ktoré neboli medzi variantami posudzovanými Mestskou radou, medzi nimi napríklad Helena Bohátová alebo Štefan Prešinský. „Dnes je trend dávať odpad pod zem a myslím si, že by sme mali ísť s dobou,“ vyjadril sa mestský poslanec Prešinský. Podľa niektorých poslancov je práve ukladanie odpadu pod zem budúcnosťou v tomto smere a betónové kryty nepovažujú za najlepšie možné riešenie. Napokon však návrh s betónovými krytmi prešiel s podporou 15 poslancov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nové Zámky #kontajnery na odpad