U lupičov v Trenčianskom kraji našli celý arzenál zbraní

Trojicu ozbrojených lupičov, ktorí šarapatili najmä v Trenčianskom kraji, okresný súd v stredu poslal do vyšetrovacej väzby. Polícia ich zadržala v pondelok nadránom. Za doteraz zistenú trestnú činnosť mužom hrozí až 15-ročný pobyt za mrežami.

30.08.2017 17:10
lupič, polícia Foto:
Každého z trojice zadržaných lupičov predviedli ozbrojení kukláči osobitne a nikoho nepustili do ich blízkosti. Chceli zabrániť, aby sa mohli medzi sebou dohovoriť alebo poslať správu niekomu ďalšiemu.
debata (10)

Obvinení sú zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a dvoch prípadov obzvlášť závažného zločinu lúpeže spáchanej spolupáchateľstvom. Prvý prípad sa stal 19. júna 2017, keď v obci Horné Srnie lúpežne prepadli vozidlo Slovenskej pošty. O necelý mesiac neskôr, 10. júla, prepadli čerpaciu stanicu vo Veľkých Bierovciach neďaleko Trenčína. Z každého z týchto prepadov si odniesli sumu, ktorá prevyšovala 26-tisíc eur. Pri oboch sa vyhrážali použitím strelnej zbrane.

Lúpežnícke trio disponovalo celým arzenálom zbraní. Pri prehliadkach ich domov a ďalších priestorov polícia našla osem obranných granátov s naskrutkovaným zapaľovačom, tri útočné pušky – samopaly vzor 58, dva samopaly vzor 61 (tzv. škorpióny) aj s tlmičmi, jednu brokovnicu, štyri krátke guľové zbrane rôznych značiek, viacero zásobníkov a strelivo rôzneho kalibru v počte vyše 1 700 kusov. Na otázku Pravdy, odkiaľ pochádzala táto výzbroj, polícia zatiaľ nechce odpovedať.

„V tomto štádiu vyšetrovania to nebudeme komentovať,“ zareagoval Jaroslav Málik, prvý viceprezident PZ SR.

Zadržaní muži nie sú pre políciu nové tváre a nie sú to žiadni mladíci. Milan Ž. (47) z Hornej Súče bol súdne trestaný už 10-krát, Jaroslav K. (57) z Trenčína a Stanislav H. (46) boli trestaní dvakrát.

Príprava na samotné zatknutie trvala niekoľko týždňov. Uskutočnilo sa v pondelok pod krycím názvom HAZUKA, čo má byť skratka priezvisk troch páchateľov. Zadržali ich v obci Horná Súča, v trenčianskej miestnej časti Opatová a v Ružomberku.

„Na akcii sa zúčastnilo viac ako 150 policajtov KR PZ v Trenčíne a ďalších zložiek a špecializovaných útvarov polície a v súčinnosti s KR PZ v Žiline. Spolu bolo vykonaných 13 domových prehliadok,“ dodal Vladimír Šramka, krajský policajný riaditeľ v Trenčíne.

Polícia pracuje s verziou, že nejde o konečný sumár trestnej činnosti tejto skupinky, a nemusí ísť ani o konečný počet páchateľov. Vyšetrovaním sa môžu zistiť ďalšie zločiny, a tak trestná sadzba pre páchateľov môže byť napokon ešte vyššia. Policajti zisťujú, či títo lupiči nemajú na svedomí napríklad aj prepadnutie predajne potravín v Dolnej Súči v decembri 2015, čo spáchali zakuklení muži so zbraňami a v policajných uniformách, alebo podobný prepad takisto z decembra 2015 v Ružomberku.

Podľa Jaroslava Málika je zadržanie tohto gangu veľkým úspechom, pretože sa podarilo zastaviť páchanie ďalšej násilnej trestnej činnosti. Polícia má informácie, že sa pripravovali na ďalšie zločiny.

„Vzhľadom na arzenál zaistených zbraní je veľký úspech, že nedošlo k ohrozeniu života a zdravia. Každá z týchto zbraní bola veľkou hrozbou. Pri lúpežných prepadnutiach alebo pri následnom úteku si môžeme predstaviť akýkoľvek hrozivý scenár, napríklad keby obsluha nesplnila ich pokyny alebo keby ich niekto začal prenasledovať. Boli hrozbou pre širokú verejnosť,“ zdôraznil prvý viceprezident Policajného zboru SR.

(Autor je spolupracovník denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #lupič #vyšetrovacia väzba #strelná zbraň