Ftáčnik pripomenul vedeniu kraja nesplnené sľuby, podľa Freša si problematiku zle naštudoval

Bratislavský samosprávny kraj potrebuje podľa kandidáta na predsedu Milana Ftáčnika zmenu vo vedení. Ako ďalej uviedol na tlačovej besede, súčasný predseda kraja Pavol Frešo pri svojom ohlásení opätovnej kandidatúry prezentoval svoje ciele, ale vôbec neurobil odpočet svojich ôsmich rokov vo funkcii. Ftáčnik mu preto pripomenul osem oblastí, kde podľa neho nenastal za osem rokov pokrok.

31.08.2017 13:43
BSK: Kandidatúra Ftáčnika na post predsedu Foto: ,
Sprava: Kandidát na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Milan Ftáčnik a súčasný predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.
debata (4)

Prvou oblasťou je obchvat Pezinka. „Osem rokov sa o ňom hovorí a ešte nie je ani naprojektovaný,“ uviedol Ftáčnik s tým, že Pezinok je jeden z dopravne najvyťaženejších uzlov v kraji. Druhou oblasťou je plánovaná rekonštrukcia cesty medzi Rohožníkom a Malackami. Treťou oblasťou je dobre fungujúca integrovaná doprava. Podľa Ftáčnika sa totiž stále nepodarilo efektívne vyriešiť nadväznosť spojov tak, aby vlaky čakali na príchod autobusov a podobne. Štvrtou oblasťou, ktorú Ftáčnik kritizuje, sú meškajúce opravy ciest II. a III. triedy. Piatym nedostatkom je nevyužitý deväťhektárový pozemok na konci Petržalky. „Osem rokov sa diskutuje, čo tam bude,“ skonštatoval. Kraju tiež vyčíta, že nezrekonštruoval synagógu v Senci ani Divadlo Aréna v Bratislave. Pavlovi Frešovi tiež vyčíta to, že sa v priebehu svojich funkčných období viac venoval politike v rámci SDKÚ-DS ako kraju.

Frešo hneď reagoval

Tlačovú besedu Milana Ftáčnika navštívil aj úradujúci predseda kraja Frešo, médiám preto hneď po skončení poskytol reakciu. Časť kritiky podľa neho vyplýva z neodborného naštudovania si problematiky. „O ceste z Rohožníka roky rokúce hovoríme, že je zaplatíme z eurofondov. Čakali sme na výzvu a tá výzva bola vypísaná vo februári tohto roku,“ povedal Frešo s tým, že súťaž na dodanie služieb už beží. „Každý vie, že župa nemá toľko peňazí, aby to postavila za vlastné,“ zdôraznil. V prípade obchvatu Pezinku sa podľa Freša čakalo na územný plán mesta. „A ten skončil niekedy na prelome tohto a minulého roka,“ uviedol s tým, že na projekte obchvatu sa už pracuje. Pokiaľ ide o pozemok v Petržalke boli naňho podľa Freša podpísané bianco zmenky v hodnote 10 miliónov eur, preto jeho vysporadúvanie trvalo dlho. „Našťastie, pozemok je už slobodný, preto sme mohli vyhlásiť verejnú súťaž,“ vyhlásil s tým, že na pozemku by mal stáť Family park.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Frešo #Milan Ftáčnik