V banskobystrickej Roosveltovej nemocnici poradia pacientom

Kam ísť so zdravotným problémom, ktorý skrývame? Ako sa vybavuje kúpeľná liečba? Ako sa vybavuje invalidný dôchodok? Na koho sa obrátiť v prípade sťažností na postup lekárov pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti?

05.09.2017 15:46
pacientska poradňa Foto: ,
Pacientsku poradňu v Rooseveltovej nemocnici oficiálne otvorili jej riaditeľka Miriam Lapuníková (vľavo) a viceprezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Miroslava Fövényes.
debata

Odpovede na tieto, ale aj množstvo ďalších otázok poskytuje už roky pacientom Asociácia na ochranu práv pacientov SR (AOPP). Doteraz poskytovala rady len v svojom sídle v Bratislave, osobne, písomne, či telefonicky. Od utorka presťahovala AOPP poradenstvo aj do terénu, priamo do nemocnice, blízko k pacientom. Ako prví ho budú mocť využiť pacienti v banskobystrickej FNsP F. D. Roosevelta.

Poradňa pre pacientov v nemocnici v Banskej Bystrici je prvá v rámci pilotnej fázy projektu siete pacientskych poradní, ktoré budú vznikať aj v ďalších mestách a nemocniciach na strednom, ale aj východnom Slovensku. Cieľom iniciatívy je informovať pacientov, ako si môžu uplatňovať svoje práva pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ale aj v sociálnej oblasti.

„Pacienti často nevedia, kde hľadať pomoc v ťažkých životných situáciách, ani to, na čo všetko majú nárok. Často si svoje nezodpovedané otázky nechávajú pre seba, len niektorí naberú odvahu a hľadajú pomoc,“ hovorí viceprezidentka AOPP Miroslava Fövényes.

V poradni, ktorú v utorok otvorili v Banskej Bystrici, nájdu pacienti nielen dobrú radu, ale aj pomoc a ľudský prístup. Taktiež rady, na koho sa v prípade choroby obrátiť, ako sa s konkrétnou životnou situáciou vysporiadať a aké sú možnosti riešenia ich problému.

Rady budú poskytovať bývalí pacienti

Fövényes vysvetľuje, že svojich zástupcov v poradni budú mať pacientske združenia pôsobiace v banskobystrickom regióne zamerané na onkologické a hematoonkologické diagnózy, ochorenia pečene, stomici, či reumatici. Zaujímavosťou je, že rady budú pacientom poskytovať ľudia, ktorí dané ochorenie sami prekonali a prešli si celým procesom liečby.

Medzi poskytovateľmi cenných rád, ktoré budú dostávať pacienti a návštevníci Rooseveltovej nemocnice bezplatne, je aj prezidentka občianskeho združenia Šanca pre pečeň Oľga Štefanická. Tá vysvetľuje, že k diagnóze ako takej sa vyjadrovať nemôžu, taktiež ani k lekárskym postupom, no ľudí s problémami dokážu nasmerovať, na koho sa s nimi môžu obrátiť a akým spôsobom by mali postupovať.

Najmä pre pacientov s chorobami pečene

„Nezabúdame pri tom, akú dôležitú úlohu hrá v takýchto prípadoch dobré slovo. Budeme pomáhať a usmerňovať ľudí najmä so zameraním na ochorenia pečene. Aké sú príznaky tejto choroby, či ako sa s ňou vysporiadať. Podstatné je, že ľudia sa tieto informácie dozvedia od bývalých pacientov, ktorí mali podobné problémy. U nás v poradni nájde pacient aj chartu práv pacientov, ktorú mu poskytneme aj v písomnej podobe,“ zdôraznila Štefanická.

Pani Vieru Bohlandovú z Handlovej čaká v Rooseveltovej nemocnici operácia kĺbov a o zriadení poradne sa dozvedela medzi prvými. Zdôraznila, že je to výborná vec. „Je skutočne dobré, že pacient dostane v nemocnici takéto informácie. Človek so svojou chorobou a problémom totiž veľakrát nevie, kam má ísť a na koho sa obrátiť,“ zdôraznila.

Generálna riaditeľka Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Miriam Lapuníková tvrdí, že práve poradenstvo a ľudský prístup je to, čo okrem poskytovanej zdravotnej starostlivosti oceňuje pacient najviac. Je rada, že poradňa sa otvorila práve v ich zdravotníckom zariadení a že bude pomáhať ľuďom, ktorí majú dlhodobé zdravotné problémy a ktorí sa kvôli nim stretávajú s vyšším psychickým nátlakom na seba samých.

Pacientska poradňa v Roosveltovej nemocnici

Poradňa bude k dispozícii pacientom v banskobystrickej nemocnici v návštevnej hale v lôžkovej časti nemocnice dvakrát do týždňa. Každý utorok od 9,00 do 11,30 a každú stredu počas návštevných hodín od 15,00 do 17,00. Cenné informácie dostanú pacienti bezplatne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Roosveltova nemocnica #Asociácia na ochranu práv pacientov #pacientska poradňa