Martin chce splatiť dlh a dostať sa z nútenej správy

Martinská radnica chce ukončiť ťahanice o vyše 8,5 milióna eur. Už vyše roka je pod nútenou správou, mesto sa nerozvíja, nemôže čerpať eurofondy, a preto sa vraj radšej chce dohodnúť s majiteľom spornej pohľadávky. Ten požaduje vyplatiť zvyšok z dlžnej sumy a exekučné náklady, ešte takmer 7 milióna eur.

05.09.2017 16:28
debata (3)

Právnici a primátor o tom budú v najbližších dňoch rokovať s druhou stranou, rozhodnúť by sa malo do konca septembra. Nádej zvrátiť kauzu súdnou cestou vraj už mesto nemá.

Spor siaha do roku 1995, kedy boli snahy o rozbehnutie špičkového lyžiarskeho strediska Martinské hole. Medzi subjektami, ktoré zakladali spoločnosť LS Martinské hole bolo i mesto. To malo do akciovky vložiť nepeňažný vklad v podobe hotela a chaty. K tomu nedošlo, rovnako ani k realizácii plánov. Štatutári spoločnosti však zažalovali mesto, aby splatilo sľúbený vklad. Nasledovala plejáda súdov, niektoré vyniesli rozsudky v prospech mesta, iné zase v neprospech.

Majiteľ pohľadávky: Všetko treba zaplatiť do konca septembra

Podľa posledného rozsudku Najvyššieho súdu z februára 2015 malo mesto zaplatiť majiteľovi pohľadávky dlh, ktorý sa zo sumy 3,4 milióna eur v tom čase vyšplhal aj s úrokmi na vyše 8,5 milióna eur. Majiteľom pohľadávky je spoločnosť PK Faktoring bratislavského právnika Petra Kubíka.

Spoločnosť stiahla formou exekúcie z mestských účtov takmer 2,5 milióna eur. Pred rokom dal exekútor oceniť aj dve známe nehnuteľnosti mesta – sklenené Milénium na Divadelnom námestí a historickú budovu Turčianskej galérie, v prípade žeby išli do dražby, aby sa splatila zvyšná suma. Dražba naplánovaná na koniec minulého roka sa napokon neuskutočnila. Mesto ešte prišlo o obchodný podiel v jednej spoločnosti.

Martinskí poslanci odhlasovali, že vyplatia zvyšnú sumu majiteľovi pohľadávky ešte pred prázdninami. Na oplátku žiadali, aby zastavil všetky súdne spory, kde chce od mesta vymôcť ďalších 10 miliónov eur. Kubíkova spoločnosť žiada zaplatiť ešte navyše 400-tisíc eur ako náklady za exekúciu. Všetko treba uzavrieť a zaplatiť do konca septembra. „V prípade, ak k uzavretiu a splneniu dohody nedôjde, budem považovať rokovania za ukončené, veriteľ sa nárokov nebude vzdávať a bude ich naďalej uplatňovať na súde v plnom rozsahu,“ píše majiteľ pohľadávky v návrhu.

Mesto chce, aby protistrana ustúpila od súdu

Primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar v pondelok dostal od martinských poslancov mandát, aby pokračoval v rokovaní o dohode. „To, čo sa schválilo, ešte neznamená, že dôjde k dohode, pretože my ešte nevieme, s čím oni na rokovanie prídu, aký typ dokumentov sa podarí pripraviť a či to následne mestské zastupiteľstvo schváli. Uvidí sa to v priebehu septembra a ja verím, že sa definitívne ukáže, aký postoj mesto zaujme,“ uviedol.

Mesto chce aj záruku, že protistrana už nebude žiadať ďalších 10 miliónov eur a ustúpi od ďalších súdnych ťahaníc. „To už je otázka pre právnikov, aby tie podmienky boli sformulované tak, aby boli nepriestrelné, aby už nikdy v budúcnosti si nikto nemohol robiť žiadne nároky,“ zdôraznil Hrnčiar.

Mesto bude žiadať aj o vysvetlenie navýšenia sumy o 400-tisíc eur. „Toto bude určite predmetom nášho ďalšieho rokovania. Samozrejme narábame s verejnými zdrojmi, takže budeme veľmi zvažovať to, akým spôsobom zadefinujeme túto sumu a ako sa ďalej budeme o nej baviť,,“ povedala Jana Tomšíková, správkyňa nútenej správy.

Mesto je v nútenej správe už vyše roka, od marca 2016. Režim nútenej správy ochraňuje financie mesta pred veriteľmi v tom zmysle, aby bolo zabezpečené jeho základné fungovanie. O výdavkoch mesta pri nútenej správe nerozhodujú poslanci ani primátor, ale nútený správca.

3 debata chyba